Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της «αργής και εξαιρετικά συντονισμένης» αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Έπειτα από πολλά χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα τους» έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αναφέροντας επίσης στο μήνυμά του:

«Μόλις είχα μια μακρά και παραγωγική τηλεφωνική συνδιάλεξη» με τον Ερντογάν.

Κατόπιν, προσέθεσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «την αμοιβαία μας εμπλοκή στη Συρία» και τις εμπορικές σχέσεις που «έχουν αναπτυχθεί σημαντικά».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποσύρει όσο το δυνατόν συντομότερα τους περίπου 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία, όπου μάχονται στο πλευρό των Αραβο-Κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον των τζιχαντιστών.

Αυτή η αποχώρηση αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της. Οδήγησε στις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών Μπρετ ΜακΓκερκ, που αντιτίθεντο στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.