Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ συνεδρίασε σήμερα στη Βαρκελώνη, γεγονός που οι αυτονομιστές της Καταλονίας θεωρούν «πρόκληση» εκ μέρους της Μαδρίτης.

«Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την αγάπη, την αφοσίωσή μας στην Καταλονία», δήλωσε με τη λήξη της συνεδρίασης η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ισαμπέλ Θελάα.

Πολλές αυτονομιστικές ομάδες, όπως η ισχυρή Εθνική Καταλανική Συνέλευση (ANC), που είχε οργανώσει τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία, κάλεσαν τους Καταλανούς να κατέβουν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την ενέργεια. Μια διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Νωρίτερα σήμερα, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που εκτόξευαν εναντίον τους πέτρες. Συνολικά συνελήφθησαν 12 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 51 άνθρωποι. Οι 30 από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί.

Κοντά στον σταθμό Φράνσα, σε μικρή απόσταση από το μέγαρο Λότζα ντε Μαρ, όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «έξω οι δυνάμεις κατοχής». Η κυβέρνηση «ήρθε εδώ για να μας προκαλέσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 45χρονος διαδηλωτής.

Οι υποστηρικτές της αυτονομίας της Καταλονίας χρησιμοποίησαν ελαστικά για να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομους από νωρίς το πρωί και στη συνέχεια κατέκλυσαν κατά χιλιάδες τους δρόμους της πόλης, κρατώντας σημαίες της επαρχίας.

Κάποιοι έκαψαν ένα πορτρέτο του βασιλιά Φίλιππου Στ΄, την ώρα που οι αστυνομικοί συγκρούονταν με νεαρούς κουκουλοφόρους.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση ενέκρινε μεταξύ άλλων την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και επενδύσεις στις υποδομές της Καταλονίας.

Έλαβε επίσης μια συμβολική απόφαση: απέρριψε την καταδίκη σε θάνατο του πρώην προέδρου της Καταλονίας Λουίς Κομπανίς, ο οποίος εκτελέστηκε το 1940 από το καθεστώς του Φρανθίσκο Φράνκο.