Ο δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι διορίστηκε πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της Γεωργίας. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός του Ιβανισβίλι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα στη Γεωργία.

«Θα φροντίσουμε κάθε πολίτη, θα αναπτύξουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα εγκαθιδρύσουμε ένα κράτος δικαίου», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος ενώπιον των βουλευτών.

Υπέρ του ψήφισαν 88 βουλευτές, έναντι 54 που ψήφισαν κατά. Με την ψηφοφορία αυτή το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη σύνθεση της κυβέρνησης του Ιβανισβίλι.

«Η προτεραιότητα της ομάδας μας είναι να προχωρήσουμε προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να γίνουμε μέλος των ευρωατλαντικών δομών», επανέλαβε σήμερα ο ίδιος, επαναβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την φιλοδυτική πολιτική που είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση της Γεωργίας.

Ωστόσο ο Ιβανισβίλι, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη Ρωσία όπου έφτιαξε την περιουσία του, πρόσθεσε αμέσως: «Θα προωθήσουμε τον διάλογο με την Ρωσία, το οποίο θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την σημερινή κρίση» μεταξύ των δύο χωρών.

Η νίκη την 1η Οκτωβρίου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, «Γεωργιανό Όνειρο», τερμάτισε την κυριαρχία του κόμματος «Ενοποιημένο Εθνικό Κίνημα» του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία για εννέα χρόνια. Ο συνασπισμός του Ιβανισβίλι εξασφάλισε 85 έδρες στις 150 του κοινοβουλίου, ενώ το κόμμα του Σαακασβίλι τις υπόλοιπες 65.

Ο Σαακασβίλι, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του αμέσως μετά τη δημοσίευση των πρώτων μερικών αποτελεσμάτων, είχε ήδη ανακοινώσει το διορισμό του Ιβανισβίλι στην πρωθυπουργία. Ωστόσο ο διορισμός του έπρεπε να επικυρωθεί και από το κοινοβούλιο.