Για τους άνδρες αυτούς η καθημερινή δουλειά αποτελεί κι ένα καθημερινό ρίσκο για τη ζωή τους: εργάζονται μέσα σε ένα ενεργό ηφαίστειο, εξορύσσοντας τοξικό θειάφι για μόλις 3,7 ευρώ την ημέρα.

Μπορεί να μη φτάσουν καν τα τριάντα χρόνια ζωής καθώς περνούν 12 ώρες αναπνέοντας τις αναθυμιάσεις και το καπνό και μάλιστα σε απόσταση μερικών μέτρων από μία τοξική λίμνη.

Περίπου διακόσιοι είναι αυτοί οι γενναίοι νεαροί που μοχθούν στον κρατήρα του ηφαιστείου Ijen στην Ινδονησία.
Κάθε πρωί σκαρφαλώνουν 2000 μέτρα για να ανέβουν στον κρατήρα και στη συνέχεια κατεβαίνουν από τη μέσα πλευρά μέσα από ένα απότομο επικίνδυνο μονοπάτι.

Ο Βρετανός φωτογράφος Mark Taylor ταξίδεψε στην Ινδονησία για να δει με τα μάτια του τις απίστευτες συνθήκες εργασίες των ανθρακωρύχων.

Κουβαλούν καλάθια με κίτρινο θειάφι που ζυγίζουν έως 90 κιλά περίπου δέκα φορές την ημέρα.

Τα τοξικά αέρια μπορεί να αποβούν μοιραία αν κάποιος τα εισπνεύσει για πολύ…

Ο 48χρονος Τaylor επισκέφθηκε την Ινδονησία για να αποτυπώσει στο φακό του την καθημερινότητά τους και, όπως είπε, ακόμα και στη διάρκειας μίας ώρας ανάβαση στο ηφαίστειο μπορούσε να δει τα «σύννεφα» του θείου, που σε ορισμένες περιπτώσεις έκρυβαν και τον ήλιο.

«Δεν φορούσαν εξοπλισμό ασφαλείας. Κάποιοι είχαν μάσκες ενώ άλλοι είχαν ένα ύφασμα δεμένο στο πρόσωπό τους. Κάποια στιγμή ο άνεμος άλλαξε φορά και χάσαμε την ορατότητα. Οι αναθυμιάσεις έκαιγαν το λαιμό μας και σωθήκαμε χάρη σε έναν ανθρακωρύχο που μας φώναξε για να απομακρυνθούμε από το σημείο».

Δείτε τις φωτογραφίες