«Λευκή Βίβλο» για τη διαφθορά, που κοστίζει στο Μάριο Μόντι 60 δισ. ευρώ,  ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ρώμης.

Τη σχετική έρευνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ανέλαβε ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

«Το 64% των ιταλών θεωρεί ότι η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διαφθοράς είναι ανεπαρκής», σημειώνεται στην έρευνα.

Η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιορίζεται κατά 40% εξ αιτίας της διαφθοράς και το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στην περίπτωση των επιχειρήσεων μεγαλύτερων διαστάσεων.

«Η διάδοση των πρακτικών διαφθοράς υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρήσεων, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και, μεταξύ των άλλων, προκαλεί και την μείωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της χώρας» τονίζει, στην εισαγωγή που έχει γράψει στην έρευνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές η εκτίμηση των 60 δισ. ευρώ το χρόνο, ως συνολικό κόστος της διαφθοράς, μπορεί στην πραγματικότητα να μην αποδίδει πιστά το εύρος του προβλήματος, διότι πολλοί πολίτες και ιδίως επιχειρηματίες δεν καταγγέλλουν τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που δέχονται.

Η Λευκή Βίβλος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την προδημοσίευση της Λα Ρεπούμπλικα, εκτιμά πως σε ότι αφορά τα μεγάλα δημόσια έργα, το τελικό τους κόστος, διογκώνεται ακόμη και κατά ποσοστό του 40%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό εξαιτίας της πληγής της διαφθοράς.