Ο πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Βάλτερ Βελτρόνι ανακοίνωσε: «δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές», μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Rai Tre.

Ο Βελτρόνι πρόσθεσε ότι «το να μην είναι κανείς βουλευτής δεν σημαίνει ότι παύει να έχει πολιτική δράση» και εξήγησε ότι «είναι μια προσωπική απόφαση που ωρίμασε με την πάροδο του χρόνου».

Η απόφαση του Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Πολιτισμού και δήμαρχος της Ρώμης, εντάσσεται στην συζήτηση σχετικά με το μέλλον του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο νυν δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα πάρει μέρος στις εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστερής παράταξης, επιμένει να λέει με έμφαση ότι «χρειάζεται άμεση ανανέωση» και κάνει λόγο για «απόσυρση των πολιτικών που εξελέγησαν για πάνω από τρεις φορές στο κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι επιμένει ότι «εκτός από τον τρόπο επικοινωνίας, πρώτα απ’ όλα, μετράει το περιεχόμενο των μηνυμάτων», ενώ και ο ίδιος ο Βελτρόνι, στον οποίο οφείλεται η ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρεί ότι «η πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με την ταυτότητα στο χέρι και την διαφήμιση της ημερομηνίας γέννησης».

Πολλοί παρατηρητές διερωτώνται τώρα τι θα αποφασίσει να πράξει ο πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κόμματος, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα.

«Είχα σκεφθεί να μην θέσω υποψηφιότητα, αλλά οι θέσεις και οι δηλώσεις του Ρέντσι με ωθούν να πράξω το αντίθετο», τόνισε πρόσφατα ο Ιταλός πρώην κομμουνιστής πολιτικός.

Παράλληλα, η αριστερή εφημερίδα «Ουνιτά» δημοσιεύει σήμερα επιστολή εξακοσίων δημάρχων, καθηγητών, επιχειρηματιών του ιταλικού Νότου, η οποίοι υπογραμμίζουν ότι «ο Ντ’ Αλέμα αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την ιταλική αριστερά όσο και για ολόκληρη την χώρα».

Μετά την κίνηση του Βάλτερ Βελτρόνι, δεν αποκλείεται, όμως, και ο πρώην υπεύθυνος της ιταλικής διπλωματίας να επιλέξει μια άλλο τόσο «θεαματική αποχώρηση» από το πολιτικό προσκήνιο.