Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ήταν προμελετημένη, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου να ήταν το «τελευταίο καταφύγιο» των δραστών, αφού δεν κατάφεραν να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ακούσει όλα τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα και ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα σε επτά λεπτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα ηχητικά ντοκουμέντα «μπορεί να ακούσει κανείς πώς ο ειδικός ιατροδικαστής δίνει οδηγίες στους άλλους: πρέπει να ακούνε μουσική ενώ εκείνος τεμαχίζει τη σορό. Κάποιος επισημαίνει πόσο το απολαμβάνει».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος στο Ριάντ έδωσε την εντολή δολοφονίας του Κασόγκι, ο Τσαβούσογλου απάντησε πως η ομάδα των δραστών δεν θα είχε λειτουργήσει με δική της πρωτοβουλία, ωστόσο απέφυγε να πει περισσότερα εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις, όπως αναφέρει το Reuters.

Ανέφερε ακόμα ότι το Ριάντ έχει προσφερθεί να στείλει φωτογραφίες από τοπικούς βοηθούς που συμμετείχαν στη συγκάλυψη της δολοφονίας. «Γιατί φωτογραφίες; Οι Σαουδάραβες ξέρουν τα ονόματα», παρατήρησε.

Ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε παράλληλα πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ρώτησε αν θα μπορούσαν να συναντηθούν στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 αυτήν την εβδομάδα. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν: «Θα δούμε».

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.