Η πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου, εξόριστου Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης (CNRI) Μαριάμ Ρατζαβί ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος στη συγκαταβατική πολιτική της απέναντι στην Τεχεράνη, «τη σύμμαχο και συνένοχο του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», όπως είπε.

«Θέλουμε να λήξει οριστικά η πολιτική συγκατάβασης με τις εγκληματικές αρχές του Ιράν και να αναγνωριστεί η αντίσταση του ιρανικού λαού απέναντι στο θρησκευτικό φασισμό για την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε η Ρατζαβί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου υποδέχτηκε την «ομάδα των φίλων του ελεύθερου Ιράν», στην οποία μετέχουν περίπου 200 ευρωβουλευτές.

«Αυτή είναι η μοναδική απάντηση σε ένα καθεστώς που είναι συμμαχικό και συνένοχο με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, που οργανώνει καθημερινά σφαγές στη χώρα» πρόσθεσε.

«Ασφαλώς, από τον περασμένο Ιούλιο η Ευρώπη έχει επιβάλει εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από το ιρανικό καθεστώς», παραδέχτηκε η Ρατζαβί επιμένοντας όμως ότι στην Ευρώπη κυριαρχεί ακόμη μια πολιτική τάση συγκαταβατικότητας, την οποία χαρακτήρισε «λυπηρή».

Η Ρατζαβί κατήγγειλε ότι η Ευρώπη «σιωπά» μολονότι η ιρανική ηγεσία δημιούργησε μια αερογέφυρα που περνά πάνω από το Ιράκ για να τροφοδοτεί με όπλα τη μηχανή γενοκτονίας του Μπασάρ αλ Άσαντ. «Μέχρι πότε η ΕΕ θα παρακολουθεί, χωρίς να λέει τίποτα την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος;» διερωτήθηκε.

Το ιρανικό καθεστώς θα ανατραπεί, χωρίς καμία αμφιβολία, από τον ιρανικό λαό και την αντίστασή του, διαβεβαίωσε η Ρατζαβί, σημειώνοντας ότι η πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει αυτήν την εξέλιξη.

Η Ρατζαβί χαιρέτισε τέλος την απόφαση των ΗΠΑ να διαγράψουν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τους Μουτζαχεντίν του Λαού, την κυριότερη συνιστώσα του CNRI. Η απόφαση αυτή είναι «η μεγαλύτερη διεθνής αποτυχία του ιρανικού καθεστώτος εδώ και 30 χρόνια», τόνισε.

Στο μεταξύ, από το Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και ιδίως τη σύλληψη του δικηγόρου Μοχάμαντ Άλι Νταντκάχ. «Καταδικάζουμε τη συστηματική καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Φιλίπ Λαγιό, καλώντας τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και ιδίως τη Διεθνή Συνθήκη για τα Πολιτικά Δικαιώματα που διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο δικηγόρος συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου. Είναι συνιδρυτής του Κέντρου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με την Σιρίν Εμπαντί, η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης το 2003.