Στο Ότσου, μια μικρή πόλη της Ιαπωνίας, εδράζεται η REAL-f Co., μια μικρή εταιρεία που απασχολεί μόλις πέντε υπαλλήλους και η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας της τεχνολογίας αλλά και αυτή της ψυχαγωγίας, λόγω του ότι κατασκευάζει εξαιρετικά ρεαλιστικές μάσκες προσώπων. Και όταν λέμε εξαιρετικά ρεαλιστικές εννοούμε με ακρίβεια… ρυτίδας! Οι μάσκες αυτές κοστίζουν περί τα 2.650 δολάρια και κατασκευάζονται από ρητίνη και πλαστικό. Η διαδικασία από την παραγγελία μέχρι την παράδοση μιας τέτοιας μάσκας στον πελάτη διαρκεί απο τρεις έως πέντε εβδομάδες.

Ιδρυτής της REAL-f Co. είναι ο Osamu Kitagawa που εργαζόταν για χρόνια σε μια εταιρεία κατασκευής εκτυπωτικών μηχανών. Όπως λέει ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters, του πήρε δύο χρόνια πειραματισμών μέχρι να βρει τον τρόπο ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί τα τρισδιάστατα δεδομένα προσώπου από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και να κατασκευάσει τις μάσκες του.

Η εταιρεία ξεκίνησε να πουλά τις μάσκες της το 2011. Έκτοτε κάθε χρόνο η εταιρεία δέχεται περί τις 100 παραγγελίες και οι πελάτες της είναι κυρίως εγχώριες εταιρείες από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και της ψυχαγωγίας.

Για παράδειγμα, μια ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία παρήγγειλε μια μάσκα ενός κοιμισμένου προσώπου με σκοπό να βελτιώσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που αντιλαμβάνεται αν ένας οδηγός κοιμηθεί την ώρα που βρίσκεται στο τιμόνι.

«Είμαι υπερήφανος που τα προϊόντα μου βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Ελπίζω ότι οι προγραμματιστές με τη χρήση αυτών των ρεαλιστικών μασκών θα ενισχύσουν την ακρίβεια αναγνώρισης προσώπου», δήλωσε ο Osamu Kitagawa στο Reuters.

Αποκάλυψε επίσης ότι έχει δεχθεί παραγγελίες από οργανισμούς που σχετίζονται με την Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ώστε να δημιουργήσει ακριβή αντίγραφα των προσώπων του Βασιλιά και της Βασίλισσας.

«Μου είπαν πως οι μάσκες προορίζονται για πορτρέτα που θα εκτεθούν σε δημόσιους χώρους».

Ο 60χρονος επιχειρηματίας τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συνεργασίες του με πελάτες ώστε να περιορίσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τις πιθανότητες τα προϊόντα του να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες δραστηριότητες.

Στα μελλοντικά του πλάνα, όπως είπε, είναι να κατασκευάζει τις μάσκες του από πιο μαλακά υλικά όπως για παράδειγμα είναι η σιλικόνη.

«Θα ήθελα αυτές οι μάσκες να χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, κάτι που είναι εφικτό σε περίπτωση που κατασκευαστούν από μαλακά υλικά. Και καθώς τα ανθρωποειδή ρομπότ εξελίσσονται, ελπίζω ότι θα βοηθήσει τους developers να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικά ρομπότ με χαμηλό κόστος», κατέληξε.