Ακόμα μία πολύ δύσκολη ημέρα περνά η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε βάρος της οποίας ετοιμάζεται να κατατεθεί πρόταση μομφής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την ιστοσελίδα BrexitCentral, οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις, για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν.

Η Μέι έχει βρεθεί αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα αντιδράσεων μετά την επίτευξη προσχεδίου συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. Χθες οι παραιτήσεις υπουργών της έπεφταν βροχή.

Σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας αντιμετωπίζει το σενάριο, που ώρα με την ώρα μοιάζει να έρχεται όλο και πιο κοντά, να κατατεθεί σε βάρος της πρόταση δυσπιστίας, ενώ περνά στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενη με νύχια και με δόντια το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, αλλά και τη θέση της.

Απαντώντας σε ακροατές του ραδιοφωνικού δικτύου LBC, η Μέι Μέι δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός όταν ακροατής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας «ευπρεπούς παραίτησης».

Αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο Βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρωθυπουργός κατηγορείται για «παράδοση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω μίας συμφωνίας που θα καταστήσει την χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Όχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC. Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν εκδιώχθηκε το 1940 μετά το ξέσπασμα του πολέμου και αντικαταστάθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν έχω ορίσει ακόμη νέο υπουργό για το Brexit, αλλά φυσικά θα το κάνω τις επόμενες λίγες ημέρες» απάντησε όταν ρωτήθηκε αν έχει προσφέρει την θέση στον Μάικλ Γκόουβ, τον επιφανέστερο υποστηρικτή του Brexit στην κυβέρνησή της.

Νωρίτερα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ήθελαν τον Γκόουβ, υπουργό Περιβάλλοντος και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, να ετοιμάζεται να αποχωρήσει με την σειρά του από την κυβέρνηση. Ερωτηθείς πριν από λίγη ώρα δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Ωστόσο, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέι να διαδεχθεί τον παραιτηθέντα υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Δύσκολα είναι όμως τα νέα και από τη Βόρεια Ιρλανδία και συγκεκριμένα το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από τους βουλευτές του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το DUP θεωρεί μη ισχύουσα τη συμφωνία κοινοβουλευτικής συνεργασίας που έχει συνομολογήσει με την Τερέζα Μέι, την οποία θα τηρήσει μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης της πρωθυπουργού, ενώ θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit.