Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά έχουν ακούσει τα ντοκουμέντα που σχετίζονται με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, προσθέτοντας πως συζητά με τους εταίρους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, από ανθρώπους που είχαν σταλεί για την αποστολή αυτή από το Ριάντ. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναγνωρίζουν πως η δολοφονία ήταν προμελετημένη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως τα ηχητικά ντοκουμέντα της δολοφονίας έχουν σταλεί στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ακούσει τα ηχητικά ντοκουμέντα, ο Τριντό απάντησε «ναι» προσθέτοντας πως δεν τα έχει ακούσει ο ίδιος προσωπικά.

Όπως εξηγεί το Reuters, ο Τριντό είναι αντιμέτωπος με ένα δίλημμα καθώς θέλει να τηρήσει την πρέπουσα στάση απέναντι στο Ριάντ, σχετικά με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ταυτόχρονα όμως «τρέχει» συμφωνία αγοράς όπλων ύψους 13 δισ. δολαρίων με το βασίλειο. Ο Καναδός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να «παγώσει» την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων, που κατασκευάζονται στον Καναδά.

Αναφορικά με το εάν οι ηχογραφήσεις μπορεί να αλλάξουν τη σχέση της Οτάβα με το Ριάντ, ο Τριντό είπε πως εξακολουθεί να συνομιλεί με τους συμμάχους για την έρευνα και για την απόδοση ευθυνών για την υπόθεση Κασόγκι.

Νωρίτερα σήμερα πάντως ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν διέψευσε τον Ερντογάν, λέγοντας πως η Γαλλία, εξ όσων γνωρίζει, δεν έχει ακούσει τα ντοκουμέντα.