Για «κατεχόμενη Μεσόγειο» έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του sigmalive.com, ο Τούρκος αξιωματούχος στη διάρκεια των επαφών που είχε στη βορειοαφρικανική χώρα, άνοιξε προς τους συνομιλητές του δύο χάρτες, προκειμένου να αποδείξει πώς η ανατολική Μεσόγειος περνά υπό την «κατοχή» της Ελλάδας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Η Αθήνα, μετά την ανατροπή του καθεσώτος Καντάφι λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα βρήκε την ευκαιρία να καπηλευτεί 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που ανήκε στην Λιβύη», υποστηρίζει η φιλοκυβερνητική Yeni Safak.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι την ηπειρωτική χώρα αλλά τα νησιά, περιορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Το έκανε και η Κύπρος, «εγκλωβίζοντας» την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από τον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και η Ελλάδα κάτω από την Κρήτη.

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ θέλησε να προωθήσει το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα χαλάσουν τα σχέδια κατοχής της Ελλάδας, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής της Άγκυρας για την ανατολική Μεσόγειο.

«Αν η Τουρκία υπογράψει με την Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα δημιουργηθεί μία ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στην γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η ‘νότια Κύπρος’ και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο υπενθυμίζει μάλιστα και δύο προσφυγές της Λιβύης στο παρελθόν προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με τη Μάλτα το 1985. Οι σχετικές αποφάσεις της Χάγης τότε στην ουσία έκλιναν προς τις λιβυκές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να προσφέρει ακόμη και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας με τη επανασύσταση τουρκικής δύναμης στη Λιβύη, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά την επιστροφή Ακάρ στην Άγκυρα, κατέφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.