Την παραίτησή της υπέβαλε χθες η περιφερειάρχης της Ρώμης, Ρενάτα Πολβερίνι, εξαιτίας ενός σκανδάλου για κατασπατάληση πόρων από την δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η Πολβερίνι, η οποία είχε εκλεγεί με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν εμπλέκεται άμεσα στο σκάνδαλο, αλλά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πληρώνει το ευρύτερο πολιτικό κόστος της όλης υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Τύπου κάθε περιφερειακός σύμβουλος είχε δικαίωμα να αντλεί ανά τρεις μήνες 25.000 ευρώ από τα κονδύλια της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, πέραν των κανονικών του αμοιβών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 13.000 ευρώ τον μήνα. Σε πολλές περιπτώσεις, ως δικαιολογητικό αρκούσε μα ιδιόχειρη απόδειξη με τη φράση «δαπάνες για πολιτική δραστηριότητα».

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και το κεντρώο κόμμα Udc, ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της Πολβερίνι. Μετά από λίγο η ίδια ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή της.

Ανάλογες αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση και πιθανές δωροδοκίες, έχουν γίνει και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας και δεν αποκλείεται, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να καταρρεύσει και το συγκεκριμένο περιφερειακό συμβούλιο.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν με την έρευνα σε βάρος του Φράνκο Φιορίτο, πρώην επικεφαλής της κεντροδεξιάς στην αυτοδιοίκηση της περιφέρειας της Ρώμης. Ο Φιορίτο φέρεται να υπεξαίρεσε κονδύλια για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, πολυτελείς διακοπές και δείπνα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες περιφερειακές εκλογές στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης,

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις, από την στιγμή που η παραίτηση Πολβερίνι αποτελεί επιπλέον πλήγμα για το κόμμα του που δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός, στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης και θεωρείται πιθανό να χάσει την τοπική αναμέτρηση της Αιώνιας Πόλης.