Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λέον Πανέττα έφτασε την Παρασκευή στη Νέα Ζηλανδία, για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είναι ο πρώτος αρχηγός του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 30 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση στο Ουέλιγκτον απαγόρευσε σε πυρηνικά πολεμικά πλοία να δένουν στα λιμάνια της χώρας.

Ο Πανέττα σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας, Τζόναθαν Κόλεμαν και άλλα ηγετικά στελέχη, για να εξερευνήσουν την δυνατότητα συνεργασίας της Νέας Ζηλανδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ως μέρος μιας νέας στρατιωτικής στρατηγικής.

Ο Κόλεμαν δήλωσε, ότι η επίσκεψη υπογραμμίζει τη βελτίωση των σχέσεων και των αμυντικών δεσμών, αλλά αντι-πυρηνική απαγόρευση της χώρας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

«Έχουμε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά δεν η στάση μας με τα πυρηνικά πλοία δεν αλλάζει» είπε ο νεοζηλανδός υπουργός Άμυνας

Ο Πανέττα θα αποτίσει φόρο τιμής στο στρατό της Νέας Ζηλανδίας για τις προσπάθειές του στο Αφγανιστάν, όπου σταθμεύουν περίπου 180 στρατιώτες.

Η Νέα Ζηλανδία έχει χάσει στο Αφγανιστάν 10 στρατιώτες. Πέντε Νεοζηλανδοί σκοτώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο σε δύο διαφορετικά φονικά περιστατικά.