Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση για αρμονία μεταξύ των θρησκειών και κατήγγειλε τη βία που έχει προκληθεί από μια ταινία που χλευάζει το Ισλάμ λέγοντας πως «δεν είναι τρόπος για τη ρύθμιση διαφορών».

«Απευθύνουμε έκκληση για μια ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών, τόσο στη Γερμανία όσο και παγκοσμίως. Η ελευθερία της θρησκείας σημαίνει ότι καθένας θα πρέπει να ασκεί τη θρησκεία του ελεύθερα, αλλά η βία δεν είναι τρόπος για να εκφράζει κανείς διαφορετικές απόψεις. Τα ζητήματα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του λόγου, μέσω του διαλόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο

Η Μέρκελ εξήγησε πως η απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνησή της σε περαιτέρω επισκέψεις στη Γερμανία του Τέρι Τζόουνς, ενός ριζοσπάστη αμερικανού πάστορα που μίλησε υπέρ της ταινίας, έχει στόχο να περιοριστεί η αναταραχή.

Στην ίδια συνέντευξη η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως επιθυμεί να συνεχίσει μετά τις επόμενες εκλογές να κυβερνά με τον ίδιο συνασπισμό, στον οποίο μετέχουν συντηρητικοί και φιλελεύθεροι.

«Η σύγκλιση ανάμεσα στην CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση), την CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση) και τους φιλελεύθερους είναι η μεγαλύτερη στην πολιτική σκακιέρα, γι’ αυτό επέλεξα να σχηματίσω ένα τέτοιο συνασπισμό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα το ξανάκανα», τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

«Πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουν οι πολίτες και με βάση αυτό που θα αποφασίσουν, θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά ως ηγέτης της CDU, θα συνέχιζα ευχαρίστως αυτή τη συμμαχία», δήλωσε.

Αναφορικά με την υπόθεση ενός «μεγάλου συνασπισμού» με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD, η καγκελάριος δήλωσε πως «δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά δεν θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως μια πολιτική λύση στην αντιπαράθεση είναι ακόμη δυνατή, αλλά πρόσθεσε πως η Τεχεράνη αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

«Υποστηρίζω μια πολιτική λύση … και δεν πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο η αναζήτηση για πολιτικές λύσεις έχει εξαντληθεί», ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.