Την προσωρινή κράτηση δύο Ιταλών, του 35χρονου Νικόλα Γκάι και του 45χρονου Αλφρέντο Κόσπιτο, διέταξαν οι εισαγγελείς της Γένοβας, οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για τον τραυματισμό του μάνατζερ της εταιρίας Ανσάλντο Ρομπέρτο Αντινόλφι.

Ο Αντινόλφι, είχε δεχθεί πυροβολισμό στα πόδια, ενώ έβγαινε από το σπίτι του για να μεταβεί στο γραφείο του, στη Γένοβα στις 7 Μαΐου.

Για τη συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει την ευθύνη η Fai, (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία) «Πυρήνας Όλγα», με αναφορά στην Όλγα Οικονομίδου, που είναι έγκλειστη στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο η Fai, εξέφραζε αλληλεγγύη και προς άλλα μέλη τής «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», που βρίσκονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Οι Γκάι και Κόσπιτο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αφού πυροβόλησαν τον Αντινόλφι, φέρονται να απομακρύνθηκαν με μηχανάκι. Η δημόσια τηλεόραση RΑΙ τονίζει ότι έκαναν, όμως, ένα μοιραίο λάθος: όταν έφτασαν σε κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό, έβγαλαν τα προστατευτικά κράνη και έτσι, το πρόσωπό τους καταγράφηκε από κύκλωμα με κλειστές κάμερες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», αν δεν τους εντόπιζαν οι αστυνομικές αρχές τις αμέσως επόμενες ώρες θα προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την Ιταλία.

Οι καραμπινιέροι και η αστυνομία, προσπαθούν να βρουν, ένα πιστόλι τύπου Tokarev, που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Ο Αντινόλφι στοχοποιήθηκε διότι θεωρήθηκε «ένας από τους κύριους υπεύθυνους της επιστροφής της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία». Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επικοινώνησε, τέλος, με την υπουργό Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση των ερευνών.