Ενώπιον της δικαιοσύνης θα εμφανιστεί την Τρίτη, κατηγορούμενος για αυτομόληση, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, ο στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι και πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ, ο Ουάνγκ Λιτζούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.

«Η δίκη του Ουάνγκ Λιτζουν θα αρχίσει στις 18 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Τσενγκντού, της πόλης της νοτιοδυτικής Κίνας όπου το πρώην δεξί χέρι του Μπο Σιλάι είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στο εκεί αμερικανικό προξενείο. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μια ημέρα.

Ο Ουάνγκ, ο οποίος διηύθυνε το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Τσονγκτσίνγκ, ασκούσε επίσης καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου αυτής της πόλης – επαρχίας που έχει πληθυσμό 33 εκατ. κατοίκους.

Υποστηρίζοντας τον Μπο Σιλάι, ο οποίος ήταν τότε γενικός γραμματέας του κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ, είχε ηγηθεί μιας σκληρής επιχείρησης κατά της διαφθοράς στην πόλη, η οποία είχε στιγματιστεί από σοβαρές κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ουάνγκ, ο οποίος έπεσε ξαφνικά στη δυσμένεια του μέντορά του, είχε επιχειρήσει να καταφύγει σε ένα αμερικανικό προξενείο, γεγονός που είχε προκαλέσει πολλές εικασίες στο Ίντερνετ.

Από το προξενείο αυτό ο Ουάνγκ αποκάλυψε μερικά σοβαρά κακουργήματα που είχαν συμβεί στην Τσονγκτσίνγκ, μεταξύ των οποίων το φόνο ενός Βρετανού που είχε διαπράξει η Γκου Καϊλάι, η ίδια η σύζυγος του Μπο Σιλάι.

Η δίκη του αξιωματικού της αστυνομίας θα είναι σίγουρα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το κινεζικό καθεστώς, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Ο Ουάνγκ Λιτζουν δεν έχει θεαθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου και είναι άγνωστο πού κρατείται.