Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Σίδνεϊ η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας να χρησιμοποιήσει τις ιδιαίτερες στέγες της διάσημης Όπερας για την προβολή και εμπορική διαφήμιση της ιπποδρομίας «The Everest».

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το φημισμένο κτήριο το βράδυ της Τρίτης 9/10 για να διαμαρτυρηθούν φωνάζοντας «ντροπή» και προσπαθώντας να εμποδίσουν την προβολή εμπορικών διαφημίσεων που προωθούν τον τζόγο.

Η CEO της Όπερας, Louise Herron δεν είχε επιτρέψει την χρησιμοποίηση του εμβληματικού κτηρίου για την προώθηση και τη διαφήμιση του αγώνα, αλλά η απόφασή της ανατράπηκε από την τοπική κυβέρνηση.

Από την Παρασκευή 5/10 συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 250.000 υπογραφές ζητώντας να γίνει αποδεκτή η απόφαση της CEO της Όπερας.

Η διοργανώτρια εταιρεία, Racing NSW σκόπευε να προβάλει ζωντανά στις στέγες της Όπερας την κλήρωση της σειράς που θα πάρουν τα άλογα στην εκκίνηση, αλλά επέλεξε τελικά να κάνει την κλήρωση νωρίτερα ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από τους διαδηλωτές. Ταυτόχρονα απαγορεύτηκαν τα στοιχήματα από το μεσημέρι μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλήρωσης το βράδυ.

«Νομίζω πως ήταν λίγο υστερικό για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουν κοντά το Σίδνεϊ με τη Νέα Νότια Ουαλία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός αθλητισμού, Stuart Ayres

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει «ένα διεθνές αρχιτεκτονικό αριστούργημα σε διαφημιστική πινακίδα».

«Η χρήση της Όπερας για την εμπορική διαφήμιση αυτής της εκδήλωσης είναι εντελώς απογοητευτική και είναι μια ακατάλληλη χρήση αυτού του σημαντικού χώρου πολιτιστικής κληρονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων το μέλος του συμβουλίου, Stephen Davies στην επιστολή του προς την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian.

Η ιπποδρομία «The Everest» διεξάγεται το Σάββατο 13/10 και θα πάρουν μέρος 12 από τα ταχύτερα άλογα στον κόσμο. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο ζωής έχει καταφέρει να γίνει ο πιο πλουσιοπάροχος ιπποδρομιακός αγώνας που διεξάγεται σε χορτάρι καθώς το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (9 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).