H παραλία Martins της Καλιφόρνια ήταν άλλοτε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πολιτείας, δημοφιλέστατο για surfing και ψάρεμα.

Αυτό πήρε βέβαια ξαφνικό τέλος το 2008, όταν ο βαθύπλουτος συνιδρυτής της Sun Microsystems, Vinod Khosla, την αγόρασε έναντι 37 εκατ. δολαρίων. Και βέβαια δεν θα του έπαιρνε πολύ να την κλείσει για τον κόσμο, θέλοντας να την κάνει απόλυτα ιδιωτική.

Χαμένη θεωρούσαν την υπόθεση οι πολίτες, μέχρι να παρέμβει τουλάχιστον το Surfrider Foundation και να τον μηνήσει για τον παράνομο αποκλεισμό της ακτής, μιας ακτής που ο κόσμος είχε ελεύθερη πρόσβαση εδώ και δεκαετίες.

Και πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στον ζάπλουτο επιχειρηματία, αρνούμενο να εκδικάσει εκ νέου την καταδίκη του στο Εφετείο και την ετυμηγορία να ξανανοίξει την παραλία για το κοινό!

Η ιστορική απόφαση έβαλε τέλος σε μια δικαστική μάχη που κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία και όσα διακυβεύονταν ήταν μεγάλα και σπουδαία: αν έχει δηλαδή το δικαίωμα κάποιος να κλείνει μια παραλία δικής του ιδιοκτησίας. Και στην περίπτωση της Martins, μιας στενής λωρίδας γης καμιά ώρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, αποφάνθηκαν πως δεν το έχει.

Ο Khosla, η προσωπική περιουσία του οποίου ανέρχεται στο 1,55 δισ. δολάρια, είχε προσλάβει μάλιστα ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι για να περιπολεί τον μόνο δρόμο που οδηγεί στην ακτή. Το 2012 πέντε σέρφερς που μπήκαν παρανόμως στην παραλία συνελήφθησαν, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη νομική φωτιά.

Το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε πέρυσι πως ο Khosla παραβίαζε τον πολιτειακό νόμο αρνούμενος την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Εκείνος απάντησε θέλοντας να πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενος πως δεν χρειάζεται άδεια για να βάλει πόρτα και περίφραξη στην ιδιοκτησία του, μόνο που οι ανώτατοι δικαστές αρνήθηκαν να εκδικάσουν την υπόθεση.

«Το πιο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο που έχω δει ποτέ μου επιβεβαίωσε πως ακόμα και ένας δισεκατομμυριούχος, που αρνείται να δεχτεί πως ο νόμος αφορά κι αυτόν και προσλαμβάνει τους ακριβότερους δικηγόρους που μπορεί να βρει, δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιωτική παραλία», είπε ο δικηγόρος του Surfrider Foundation, Joseph Cotchett, στους «Los Angeles Times», «οι παραλίες είναι δημόσιες στην Καλιφόρνια και ακόμα και οι αδιανόητα πλούσιοι οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτό, όπως και οποιοδήποτε άλλος»…