Στην περιοχή της ρωσικής μεθορίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Γεωργίας πυροβόλησαν και σκότωσαν 11 ενόπλους τις τελευταίες λίγες ώρες, την ώρα που τρεις γεωργιανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 5 τραυματίστηκαν, «προσπαθώντας να απελευθερώσουν ομήρους στον Καύκασο στις παρυφές του ρωσικού Νταγκεστάν», ανέφερε σήμερα στο Τμπίλισι η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι, «εάν τεκμηριωθεί ότι οι απαγωγείς προέρχονταν από το ρωσικό έδαφος, το συμβάν θα επηρεάσει δυσμενώς τις διμερείς σχέσεις», οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια υποβόσκουσα ένταση, αφότου τα δύο κράτη πολέμησαν επί μία βδομάδα το θέρος του ’08 σε σχέση με το διοικητικό καθεστώς της «Νότιας Οσετίας», που η Μόσχα διατηρεί υπό την προστασία της εδώ και 20 έτη.

Τον Αύγουστο του ’08, πολύ γρήγορα η διμερής διένεξη επεκτάθηκε γεωγραφικά και στη γειτονική Αμπχαζία, την ώρα που το ΝΑΤΟ με σειρά ανακοινωθέντων εκδήλωνε για το θέμα μείζον ενδιαφέρον.

Αργά χθες Τρίτη ερρίφθησαν πυρά σε ρωσικό μεθοριακό φυλάκιο, στην ίδια μεθοριακή περιοχή, με αποτέλεσμα συνολικώς «οκτώ συνοριακοί φρουροί να σκοτωθούν».

Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτά τα φονικά πυρά κατά συνοριακών φρουρών δεν ανακοινώνονται, μέχρις ώρας από καμία από τις δύο πλευρές. Στο μεταξύ, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κυκλοφόρησαν έγγραφο, που το Ρόιτερς έλαβε γνώση του περιεχόμενού του, σύμφωνα με το οποίο «παραβιάζεται συχνά, εσχάτως, η μεθόριος Ρωσίας-Γεωργίας».

Την πρώτη Οκτωβρίου φέτος θα γίνουν στη Γεωργία βουλευτικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γεωργία, τα ρωσικά διπλωματικά συμφέροντα εδώ και καιρό εξυπηρετεί η Ελβετία.