Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνίτες και αλαουίτες στην Τρίπολη του Λιβάνου ανέβηκε στους 10 στην διάρκεια της νύχτας, είπαν νοσοκομειακές πηγές σήμερα.

Τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του καθεστώτος στη Συρία χαρακτηρίστηκαν από τα σοβαρότερα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο.

Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια αυτά, που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα κατά μήκος της νοητής διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Τάμπανεχ και την αλαουιτική Τζέμπελ Μόχσεν, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, νοσοκομειακές πηγές είχαν πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο απολογισμός ανερχόταν σε 8 νεκρούς και 75 τραυματίες.

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας που προσέλαβαν οι ταραχές αντανακλά, σύμφωνα με παρατηρητές, όσα συμβαίνουν στη συριακή σύγκρουση, καθώς σουνίτες αντάρτες έχουν στραφεί εναντίον της μειονότητας των αλαουιτών στην οποία ανήκει ο Άσαντ.

Έπειτα από μια ανάπαυλα στις συγκρούσεις στην Τρίπολη από τις 02:00 ως τις 06:000 ακούστηκαν πάνω από 20 εκρήξεις, πιθανότατα από ρουκέτες, είπαν κάτοικοι της πόλης, ενώ ακούστηκαν επίσης πυρά αυτομάτων όπλων.

Οι συγκρούσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες, προστίθενται σε εκείνες του Ιουνίου, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να «κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει αυτή η παράλογη μάχη», ενώ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «θορυβημένος» από τον κίνδυνο «να συρθεί ο Λίβανος μέσα στη σύγκρουση στη Συρία», κρίνοντας ότι αν και αυτό «το είχαμε αποφύγει σε πολλές περιπτώσεις» στο παρελθόν, πλέον «ο Λίβανος κινδυνεύει».

Την ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης η διπλωματία των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι «είναι πολύ ανήσυχο για τα επεισόδια βίας» στο βόρειο Λίβανο και «την αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε από τη Συρία» και το Κε ντ’ Ορσέ να σημειώνει επίσης την ανησυχία του για τις συγκρούσεις στο έδαφος του Λιβάνου και να προειδοποιεί εναντίον της εισαγωγής της συριακής σύγκρουσης στο έδαφος της χώρας.