Για μία από τις χειρότερες κρίσεις στον κόσμο στη Συρία κάνουν λόγο αξιωματούχοι υπηρεσιών αρωγής της αμερικανικής κυβέρνησης, που επισημαίνουν ότι 2,5 εκ. άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τους Μαρκ Μπαρτολίνι και Ντέιβιντ Ρόμπινσον, διευθυντή του Γραφείου Αρωγής σε Καταστροφές του Εξωτερικού της USAID και ανώτατου αξιωματούχου στο Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αντίστοιχα, αναφέρθηκε ότι από τα 2,5 εκατομμύρια το 1,2 είναι εκτοπισμένοι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποστείλει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα αξίας άνω των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για περίπου 780.000 ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής έχει αποσταλεί μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής. Βοήθεια χορηγείται επίσης και στους πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Σύμφωνα με τους δυο αμερικανούς αξιωματούχους το σύστημα διανομής της βοήθειας και τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής δέχονται συχνά επιθέσεις, αλλά δε διευκρίνισαν από ποιούς.

Βοήθεια χορηγείται και στο Χαλέπι όπου παρασκευάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό φαρμάκων της χώρας και αποτελεί  μια από τις περιοχές στις οποίες σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Μπαρτολίνι, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε πολύ κοινά φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά και εμβόλια.