Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα απέτισε φόρο τιμής στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, ο οποίος πέθανε , επισημαίνοντας τα προτερήματά του ως ηγέτη, αλλά και ως μεσολαβητή στις συγκρούσεις στο Κέρας της Αφρικής.

«Η Νότια Αφρική θεωρούσε πάντα την Αιθιοπία ένα κράτος πυλώνα και μια χώρα κινητήρια δύναμη στο Κέρας της Αφρικής. Ο πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι ήταν ένας ισχυρός ηγέτης, όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για όλη την αφρικανική ήπειρο, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή σε πολλές συνομιλίες ειδικά στο Κέρας της Αφρικής», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ζούμα.

«Είναι μια πραγματική τραγωδία για την Αφρική και για τον λαό της Αιθιοπίας η απώλεια ενός εξαίρετου ηγέτη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε πολλές πρωτοβουλίες στην ήπειρο και σε όλον τον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, οι σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες εξέφρασαν τη χαρά τους το θάνατο του Ζενάουι και έκαναν λόγο για μια «ιστορική μέρα».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το θάνατο του Μέλες. Είναι σίγουρο τώρα πως η Αιθιοπία θα καταρρεύσει», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ στο Ρόιτερς.

Ο Μέλες Ζενάουι δύο φορές έστειλε τα αιθιοπικά στρατεύματα στα σύνορα για να βοηθήσει στην πάταξη των σομαλών ισλαμιστών ανταρτών.