Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία και κάλεσε τις αρχές της χώρας αυτής να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

«Ανησυχούμε για ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με το δημοψήφισμα» για την αποπομπή του προέδρου της χώρας, είπε ο Γκόρντον στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις που είχε στο Βουκουρέστι με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, τον προσωρινό πρόεδρο Κριν Αντονέσκου και τον αποπεμφθέντα Τραϊάν Μπασέσκου.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της για το σεβασμό του κράτους δικαίου στη Ρουμανία από τις αρχές Ιουλίου, όταν η κεντροαριστερή κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία καθαίρεσης του κεντροδεξιού προέδρου Μπασέσκου.

«Η ανησυχία μας αυξήθηκε» μετά το δημοψήφισμα, πρόσθεσε ο Γκόρντον κάνοντας λόγο για «αξιόπιστους» ισχυρισμούς όσον αφορά την απόπειρα τροποποίησης των εκλογικών καταλόγων μετά την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομίλησε «εξέφρασαν την υποστήριξή τους» στις δημοκρατικές αξίες και την ανεξαρτησία των θεσμών.