Εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι της γειτονιάς Middle Village στη Νέα Υόρκη κάθε φορά που ανοίγουν οι ουρανοί, καθώς σπίτια και δρόμοι γεμίζουν με ανθρώπινα περιττώματα, λόγω του προβληματικού δικτύου αποχέτευσης.

Τα έργα βελτίωσης του δικτύου έχουν ξεκινήσει από το 2007 αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η κωλυσιεργία αυτή να προκαλεί ατελείωτα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής σε κάθε καταιγίδα.

Την Τρίτη 14/8 μια ισχυρή βροχόπτωση έφερε για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη γειτονιά στο κεντρικό Queens, καθώς πολλά υπόγεια σπιτιών γέμισαν με ακατέργαστα λύματα.

«Κάθε φορά που ακούω στις ειδήσεις ότι έρχονται καταιγίδες, κάνω την προσευχή μου», αναφέρει στην NY Post ο 66χρονος Πατ Ντόνοβαν.

«Είχαμε έναν καταρράκτη που έβγαινε μέσα από την τουαλέτα στο υπόγειο του σπιτιού μας», περιγράφει η 61χρονη Λουίζα Τζενάρι. «Ήρθε κάποιος να μας βοηθήσει και όταν επέστρεψε σπίτι του έβαλε τα πόδια του στο αλκοόλ. Ήταν αηδιαστικό», προσθέτει.

Το πρόβλημα χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2007 όταν μια ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές και όχι μόνο περιουσίες.

Το τμήμα περιβαλλοντικής προστασίας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην βελτίωση του αποχετευτικού δικτύου κάνοντας έργα αποστράγγισης, με το όλο σχέδιο να κοστολογείται στα 22 εκατομμύρια δολάρια. Τα έργα ξεκίνησαν τελικά έπειτα από 9 χρόνια, τον Μάιο του 2016 για να σταματήσουν τον Νοέμβριο του 2017 καθώς ανακαλύφθηκε μολυσμένο χώμα.

Τα νέα δεδομένα είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει και ο προϋπολογισμός καθώς όπως ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα χρειάζονται επιπλέον 8 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, ποσό που προς το παρόν δεν έχει βρεθεί.

«Το έργο ήταν να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018. Είμαστε στον Αύγουστο και ούτε καν βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση. Η χρηματοδότηση πρέπει να έρθει από την πόλη… Σε έναν προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολη η ανεύρεση μερικών εκατομμυρίων για να ολοκληρωθεί το έργο», σημείωσε ο γερουσιαστής, Τζόζεφ Αντάμπο για να προσθέσει: «Δεν μπορείς να αφήσεις τους κατοίκους σε αυτήν την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο να βλέπει κάποιος το σπίτι του να γεμίζει με ακατέργαστα λύματα».