Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil είναι η επιχείρηση διεθνούς εμβέλειας που έρχεται πρώτη στο θέμα της διαφάνειας, με βαθμολογία 8,3, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας, ενώ η Bank of China είναι η τελευταία στον κατάλογο εξασφαλίζοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία 1,1.

Στη δεύτερη θέση μετά τη Statoil έρχεται η μεταλλευτική αυστραλιανή Rio Tinto και ακολουθεί η επίσης μεταλλευτική εταιρεία BHP Biliton και η ArcelorMittal στην τέταρτη θέση.

Τη δεύτερη χειρότερη θέση της λίστας, μετά την Bank of China (105η θέση), καταλαμβάνει ακόμη μία κινεζική τράπεζα, η Bank of Communications (104η). Στην 103η θέση βρίσκεται η ιαπωνική Honda Motor και στην 102η άλλη μία κινεζική τράπεζα, η China Contruction Bank.

Τις χαμηλότερες θέσεις της λίστας ως προς τη διαφάνεια σχεδόν μονοπωλούν τραπεζικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η οργάνωση βαθμολόγησε 105 από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικού ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με τις πληροφορίες που παρέχουν ως προς τα προγράμματα που εφαρμόζουν κατά της διαφθοράς, τη δομή τους και τις οικονομικές τους δραστηριότητες στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

«Επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, πολύ συχνά οι πολίτες επωφελούνται σε μικρό βαθμό από την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αλλά υφίστανται βαριές τις αρνητικές συνέπειες της ανήθικης επιχειρηματικής δραστηριότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Διαφάνειας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.