«Μαζικές» διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιήθηκαν στη Ντέιρ αλ Ζορ στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επισημαίνει ότι συνολικά 29 άνθρωποι –13 άμαχοι, 14 στρατιώτες και 2 εξεγερμένοι– έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι αντικαθεστωτικοί είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις με αίτημα την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και σύνθημα «ο πόλεμος της λαϊκής απελευθέρωσης», σύμφωνα με τη σελίδα του Facebook «The Syrian Revolution 2011».

Στη συνοικία αλ Τζούρα της Ντέιρ αλ Ζορ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος. Παράλληλα μια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη συνοικία αλ Άαρντι, την οποία βομβάρδιζαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου στην ίδια επαρχία διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε δύο περιοχές της πόλης Μουκάμαλ, όπως ανέφερε η συριακή μη κυβερνητική οργάνωση η οποία έκανε λόγο για την «αποσκίρτηση οκτώ στρατιωτών με τα όπλα τους από το τάγμα αεράμυνας» της περιοχής.

Στο μεταξύ συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των εξεγερμένων και του συριακού στρατού στη συνοικία Κάφαρ Σούσε της Δαμασκού και στο προάστιο Χάτζαρ αλ Άσουαντ, γεγονός που δεν εμπόδισε τους κατοίκους του Κάφαρ Σούσε να διαδηλώσουν.

Η πλειονότητα των θυμάτων σήμερα σκοτώθηκε στις επαρχίες Ντεράα, Ιντλίμπ και Χαλέπι.

Στην επαρχία Ντεράα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Νάουα «που βομβαρδίζεται σφοδρά από τις δυνάμεις του καθεστώτος», όπως επισημαίνει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας ακτιβιστής που εμφανίζεται με το όνομα Λούι Ράσταν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εξεγερμένοι «του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε μια πολυκατοικία όπου στεγαζόταν η υπηρεσία ασφάλειας του στρατού προκαλώντας πολλές ζημιές».

«Στη συνέχεια οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν βομβαρδίζοντας σφοδρά τη συνοικία Νάουα όπου κατέφυγαν οι εξεγερμένοι», εκτιμώντας ότι έπεσαν 40 οβίδες.

Ακτιβιστές που βρίσκονται στη συνοικία αυτή αναφέρθηκαν σε «απανθρακωμένα πτώματα και άλλα που είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια».