Με επικεφαλής των πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα οι Αλγερινοί γιόρτασαν χθες τα 50 χρόνια από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, αποδίδοντας τιμές στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι τη γαλλική κατοχή.

Περιστοιχιζόμενος από ανώτατους αξιωματούχους, ο πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των μουτζαχεντίν, ή μαχητών της ελευθερίας, όσων δηλαδή σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου του 1954-’62, ο οποίος οδήγησε στην αλγερινή ανεξαρτησία, στις 5 Ιουλίου 1962.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με μια εκδήλωση πατριωτικού περιεχομένου, το βράδυ της Τετάρτης, στο προάστιο Σίντι Φρετζ του Αλγερίου, στο σημείο όπου το 1830 είχαν αποβιβαστεί οι γαλλικές δυνάμεις που κατέλαβαν την Αλγερία. Άλλη μία εκδήλωση με θέμα την απελευθέρωση, στην οποία θα συμμετάσχουν 9.000 νέοι, θα γίνει σήμερα στο κεντρικό στάδιο της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα πάντως, αρκετές δεκάδες νέοι διαδήλωσαν στο Αλγέρι, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία. «Ήμασταν 70-80 άτομα. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν. Ορισμένοι τραυματίστηκαν», είπε ο Τάχαρ Μπελάμπες, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ανέργων.