Τελικά ο μυστηριώδης αστεροειδής σε σχήμα πούρου είναι… κομήτης!

Γιατί καταρρίπτεται η αρχική θεωρία


ΚΟΣΜΟΣ
0:45
28/06/2018
Τελικά ο μυστηριώδης αστεροειδής σε σχήμα πούρου είναι... κομήτης!
loading

Δεν είναι πουλί, δεν είναι αεροπλάνο, δεν είναι κάποιο καμουφλαρισμένο εξωγήινο διαστημόπλοιο. Αυτό λίγο-πολύ το είχαμε υποψιαστεί. Τι είναι όμως τελικά αυτό το περίεργο ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα πούρου που ονομάστηκε «Οουμουαμούα», που στα χαβανέζικα σημαίνει «αγγελιοφόρος»; Σύμφωνα με ερευνητές, είναι ένας… μεταμφιεσμένος κομήτης.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι επρόκειτο για έναν αστεροειδή, έναν περαστικό «επισκέπτη» από τον διαστρικό χώρο ή από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα, χρώματος βαθυκόκκινου και με μήκος περίπου 400 μέτρα και πλάτος μόνο 40. Το σενάριο του να πρόκειται για κομήτη είχε απορριφθεί, καθώς ο Οουμουαμούα δε φαινόταν να εκπέμπει αέρια και σκόνη όταν πέρασε κοντά από τον ήλιο, όπως συμβαίνει συνήθως όταν ένα παγωμένο ουράνιο σώμα θερμαίνεται. Έτσι, ταξινομήθηκε ως αστεροειδής, και στη συνέχεια επαναπροσδιορίστηκε ως το πρώτο από μία νέα κατηγορία «διαστρικών αντικειμένων».

Όμως τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τελικά ο Οουμουαμούα είναι απλώς ένας καμουφλαρισμενος κομήτης. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών αποκαλύπτουν σε άρθρο τους στο Nature το πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, εξετάζοντας την τροχιά του Οουμουαμούα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Αναλύοντας τις παρατηρήσεις τους, διαπίστωσαν ότι η τροχιά αυτή δεν μπορούσε να εξηγηθεί αποκλειστικά από την επιρροή του ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών και άλλων μεγάλων σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα. Αντίθετα, ανακάλυψαν μία άλλη μορφή επιτάχυνσης που δε συνδέεται με τις βαρυτικές δυνάμεις. Και κατά τους ίδιους, η πιο πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι «ο Οουμουαμούα εν μέρει προωθείται από την απώλεια εξατμισμένου νερού και άλλων αερίων, αλλά σε επίπεδα που δεν εντοπίζονται από τα όργανά μας». Δηλαδή, είναι ένας κομήτης που πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» μας.

Και πάλι, βέβαια, παραμένουν κάποια ερωτηματικά που αφήνουν ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα, και ίσως τα ερωτηματικά αυτά να παραμείνουν αναπάντητα, καθώς το μυστηριώδες ουράνιο σώμα έχει ήδη απομακρυνθεί από τον ήλιο και βρίσκεται ήδη σε απόσταση από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος ίση με αυτήν όπου βρίσκεται ο Δίας, και στις αρχές του 2019 θα έχει απομακρυνθεί σε απόσταση ίση με αυτήν του Κρόνου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει