Ο Σέιχ Άλι Σαλμάν, ο γενικός γραμματέας του Ουέφακ, της ισχυρότερης παράταξης της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, χτυπήθηκε από μια σφαίρα και ένα κάνιστρο δακρυγόνου στην διάρκεια συγκρούσεων με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας χθες, όπως ανακοίνωσε το κόμμα, κάνοντας λόγο περί κλιμάκωσης των προσπαθειών της κυβέρνησης του βασιλείου να καταστείλει τις διαδηλώσεις των οποίων ηγείται η σιιτική πλειοψηφία.

Ο Σαλμάν χτυπήθηκε στο στήθος και στον ώμο, ανέφερε το Ουέφακ σε ανακοίνωσή του, ενώ αρκετοί ακόμα διαδηλωτές τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου του στελέχους του κόμματος Χάσαν Μαρζούκ, φωτογραφίες του οποίου που δημοσιεύθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τον εικονίζουν πεσμένο στο έδαφος να αιμορραγεί. Τραυματίστηκε επίσης ο Τζαουάντ Φαϊρούζ, στέλεχος του κόμματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τα επεισόδια. Το υπουργείο είχε ανακοινώσει αργά την Πέμπτη ότι θα εμπόδιζε το Ουέφακ να οργανώσει μια διαδήλωση στη συνοικία Σέλα, στο άκρο της πρωτεύουσας, διότι θα παρακώλυε την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε διαδηλωτές να κινηθούν προς το σημείο όπου είχε οριστεί ότι θα γινόταν η συγκέντρωση, περίπου 3 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές.

Στη χώρα του Κόλπου, έδρα του Πέμπτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, σημειώνονται διαδηλώσεις και ταραχές από το Φεβρουάριο του 2011, μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία.

Η σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στην αντιπολίτευση, αυξάνοντας τις δυνατότητες κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες υπουργών και τους προϋπολογισμούς, αλλά αποκρούει κάθε αίτημα να δοθεί η πραγματική εξουσία στη βουλή και οι κυβερνήσεις να εκλέγονται. Η κυβέρνηση κατηγορεί το Ουέφακ και τους διαδηλωτές ότι έχουν σεκταριστικές επιδιώξεις, κάτι που το κόμμα και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης απορρίπτουν.

Κατά στοιχεία της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μπαχρέιν από την έναρξη των κινητοποιήσεων στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2011.