Οι επιχειρήσεις καταστολής και οι μάχες στη Συρία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 93 ανθρώπους σήμερα, καθώς ο στρατός βομβάρδισε με σφοδρότητα πολλά προπύργια των ανταρτών όπως τη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και την Ντεράα στο νότο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 52 άμαχοι, 38 στρατιώτες και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν, την επομένη μιας επίσης αιματηρής ημέρας με πάνω από 100 νεκρούς, εκ των οποίων οι 53 ήταν άμαχοι.

Στην επαρχία Χομς σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι –οι 13 στην ομώνυμη πόλη– ενώ η κοντινή πόλη Κουσέιρ σφυροκοπήθηκε καθώς ο στρατός προσπαθεί να την ανακαταλάβει. Στην περιοχή πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκτυλίσσονταν σφοδρές μάχες στην Κουσέιρ από τις 07:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] κοντά στο νοσοκομείο της πόλης. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν από πυρά βαρέων πολυβόλων στην Κουσέιρ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στην επαρχία Ντεράα, τουλάχιστον 18 πολίτες σκοτώθηκαν στην Ινχέλ, ενώ στην ίδια περιοχή, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στη Χρακ. Ένδεκα πολίτες σκοτώθηκαν στην Ντούμα, μια πόλη κοντά στην Δαμασκό, και τρεις στην πόλη Ζιμπάν, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, από έναν όλμο. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χαλέπι και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ, πάντα κατά το Παρατηρητήριο. Συνολικά 38 στρατιώτες σκοτώθηκαν, ειδικά σε μάχες στην επαρχία Χαλέπι.

Τουλάχιστον 15.026 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τα μέσα του Μαρτίου του 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, το συριακό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του «προδότη» τον πιλότο ο οποίος προσγειώθηκε με ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-21 στην Ιορδανία, όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο, και σημείωσε ότι απαιτεί να επιστραφεί το αεροσκάφος στη χώρα.

«Ο πιλότος θεωρείται ότι λιποτάκτησε εν ώρα υπηρεσίας, πρόδωσε τη χώρα του και τη στρατιωτική του τιμή. Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με την ιορδανική πλευρά για να επιστραφεί το αεροπλάνο», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Αντίθετα, την ικανοποίησή της για την αποστασία του πιλότου εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας να μιμηθούν τον πιλότο.