Εξοργισμένοι Σκοτσέζοι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) αποχώρησαν από την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού αποπέμφθηκε ο επικεφαλής του σε μία διαμάχη που προκλήθηκε αναφορικά με το Brexit.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προεδρείο του σώματος απέπεμψε τον Ιαν Μπλάκφορντ από την αίθουσα διότι αρνήθηκε να καθίσει στη θέση του, αφού ζήτησε μια νέα συζήτηση για τη Σκοτία και το Brexit. Περίπου 30 μέλη του SNP τον ακολούθησαν εκτός της αίθουσας.

Χθες, Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της προώθησης νομοθεσίας, περιλαμβανομένων μέτρων που επηρεάζουν τη Σκοτία, όπως για τη γεωργία και την αλιεία, που δεν είχαν τη συναίνεση του Χόλιρουντ, του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου της Σκοτίας, στο οποίο το SNP είναι το μεγαλύτερο κόμμα.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε έντονη οργή στο βόρειο τμήμα της χώρας και κατηγορίες από την πλευρά του SNP ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αγνοεί τη Σκοτία.

Ο Μπλάκφορντ δήλωσε στο BBC μετά την αποπομπή του ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού για τη Σκοτία και πρόσθεσε: «Ας μη γελιόμαστε – πρόκειται για μια συνταγματική κρίση».

«Δίνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα βάλουμε μαζί τους, δεν είμαστε πρόθυμοι να κάτσουμε και να δούμε να παίρνουν τις εξουσίες από το κοινοβούλιο της Σκοτίας», πρόσθεσε. «Θα χρησιμοποιήσουμε τους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς για να λογοδοτήσει αυτή η κυβέρνηση».