Την απόφασή του για το εάν η νομοθεσία περί αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ασύμβατη με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίθετα με άλλα μέρη του ΗΒ, όπως εξηγεί το BBC, ο νόμος που επιτρέπει τις αμβλώσεις δεν ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τερματισμός κύησης επιτρέπεται σήμερα μόνο εάν η ζωή μιας γυναίκας κινδυνεύει ή εάν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην πνευματική και σωματικής της υγεία.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας (NIHRC) και το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν η τρέχουσα νομοθεσία παραβιάζει τα περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαγορεύοντας τον τερματισμό της κύησης σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας η θανάσιμων ανωμαλιών του εμβρύου.

Οι επικριτές των αμβλώσεων υποστηρίζουν πως οι γιατροί δεν μπορούν με ακρίβεια να προβλέψουν τον θάνατο του εμβρύου και υπάρχουν βρέφη που διαψεύδουν τα προγνωστικά.

Το 2015, το Δικαστήριο του Μπέλφαστ είχε αποφανθεί πως ο τρέχων νόμος δεν είναι συμβατός με τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον περασμένο Ιούνιο, τρεις ανώτεροι δικαστικοί της Βόρειας Ιρλανδίας ανέτρεψαν την υπόθεση αυτή, κρίνοντας πως δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση από δικαστήριο και παραπέμποντάς την στο εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση από μητέρα και κόρη, οι οποίες μάχονταν για να μπορούν οι γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας να υποβάλλονται σε άμβλωση δωρεάν στο πλαίσιο του ΕΣΥ στην Αγγλία.

Τον Οκτώβριο, η NIHRC υποστήριξε πως η νομοθεσία της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ασύμβατη με τη διεθνή νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατέφυγε και πάλι στη δικαιοσύνη.

Εάν η δικαστική απόφαση είναι υπέρ της Επιτροπής, η ευθύνη μάλλον θα μεταβιβαστεί στο Γουέσμινστερ για να αλλάξει τον νόμο.