Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη νέα «αποκρουστική» σφαγή στην επαρχία Χάμα της Συρίας και την άρνηση των αρχών της Δαμασκού να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνες, εκτιμώντας πως πρόκειται για έναν «κόλαφο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις στοχευμένες αποτρόπαιες δολοφονίες αμάχων, μεταξύ τους γυναικών και παιδιών, στο Αλ Κουμπέιρ στην επαρχία της Χάμα, όπως έχει δηλωθεί από πολλές αξιόπιστες πηγές», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή δικαιολογία για τη διηνεκή άρνηση του καθεστώτος αυτού να τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το ειρηνευτικό σχέδιο (του Κόφι Άναν)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τον εκπρόσωπο η άρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «να αναλάβει την ευθύνη για τις συγκεκριμένες αποτρόπαιες πράξεις δεν έχει καμία αξία και δεν πράττει άλλο παρά να υπογραμμίζει την παράνομη και αήθη φύση της εξουσίας του».

«Αυτό συν την άρνηση του συριακού καθεστώτος να επιτρέψει στους παρατηρητές του ΟΗΕ να εισέλθουν εντός της ζώνης προκειμένου να διαπιστώσουν τις πληροφορίες, συνιστούν έναν κόλαφο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Κάρνεϊ.

«Το μέλλον της Συρίας θα καθορισθεί από τους Σύρους, και η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη προκειμένου να υποστηρίξει τις νόμιμες διεκδικήσεις του», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στη νέα σφαγή στην επαρχία της Χάμα, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).