Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Ντέιβιντ Χάρις, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής, ανέλυσε τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ αλλά και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ.

Σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα κινηθεί προκειμένου να διατηρηθεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, ο Χάρις τόνισε: «Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί ως ηγέτης ανάμεσα στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο θεώρησε πως ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει ήταν να βάλει στο στόχαστρό του το Ισραήλ. Οι πολιτικές της Τουρκίας προκαλούν αρκετά ερωτήματα. Γιατί η Τουρκία έχει βρεθεί τόσο κοντά στο Ιράν που ως γνωστό είναι ένα κράτος που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη. Την ώρα μάλιστα που τόσα άλλα κράτη, τα οποία είναι άξια επαίνου, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γιατί η Τουρκία επέλεξε να εμβαθύνει τους αμυντικούς και άλλους δεσμούς με τη Συρία, την ώρα μάλιστα που η Δαμασκός συνεχίζει να διαδραματίζει ένα καταστρεπτικό ρόλο στην περιοχή; Και για ποιο λόγο η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της προς τη Χαμάς, μια οργάνωση που στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει ενταχθεί στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων; Αυτή δεν είναι η Τουρκία που γνωρίζαμε. Και αυτή δεν είναι, πιστεύω, η Τουρκία που ο Ατατούρκ είχε οραματιστεί».