Κάλεσμα στο Ιράν να συνάψει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» μια συμφωνία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), απηύθυνε η ΕΕ, ενώ ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο το Ιράν δήλωσε ότι οι επίμονες διαφορές μεταξύ των δύο μερών δεν αποτελούν εμπόδιο για τη σύναψη συμφωνίας για την επαλήθευση του χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος, υπενθυμίζει η ΕΕ, σύμφωνα με κείμενο μιας ανακοινωσής της.

«Διαπιστώνουμε ότι μετά την επίσκεψη (του Γιουκίγια ΄Αμάνο στις 21 Μαΐου) στην Τεχεράνη, καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί. Καλούμε το Ιράν να συνάψει τη συμφωνία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρει η ΕΕ στη δηλωσή της αυτή που διανεμήθηκε κατά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΑΕΑ που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Είναι σημαντικό το Ιράν «να εγγυηθεί μια γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις, τα άτομα και τις πληροφορίες στις ημερομηνίες και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από την Υπηρεσία», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, που αναφέρεται στην στρατιωτική εγκατάσταση Παρσίν κοντά στην Τεχεράνη, όπου η Υπηρεσία υποπτεύεται ότι λαμβάνουν χώρα παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.

«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα κείμενο για μια δομημένη προσέγγιση. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε (…)», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλι Ασγάρ Σολτανιέχ σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνόδου, που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.
«Είμαι πάντα αισιόδοξος. Ελπίζω ότι και τα δύο μέρη θα είναι σε θέση να βρουν έναν κοινό παρονομαστή», σημείωσε.