Την ήττα του από τον κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ παραδέχθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στο Ουισκόνσιν και δήμαρχος του Μιλγουόκι Τομ Μπάρετ, στην επαναληπτική εκλογή η οποία διεξήχθη χθες.

Με πάνω από το 55% των ψήφων καταμετρημένο, ο Γουόκερ συγκέντρωνε το 55% των ψήφων, έναντι 44% του Μπάρετ.

«Αυτή ήταν η πιο εκπληκτική εμπειρία στις ζωές μας. Αυτό που είδαμε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες είναι ότι η δημοκρατία ζωντάνεψε», είπε ο Μπάρετ.

Πρόσθεσε ότι οι διχασμένοι πολίτες στο Ουισκόνσιν πρέπει πλέον να ενωθούν και πάλι.

Νωρίτερα, τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC, CNN και CBS είχαν προβλέψει ότι ο Γουόκερ θα παραμείνει στο αξίωμα, μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εκλογής που ζήτησαν οι αντίπαλοί του εξαιτίας νόμου που περιόριζε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο Γουόκερ, ο οποίος υποστηρίζεται από το υπερσυντηρητικό Tea Party, είναι μόλις ο τρίτος κυβερνήτης πολιτείας στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιμετώπισε μια τέτοια διαδικασία, μετά την συγκέντρωση 1 εκατ.
υπογραφών με αίτημα να διοργανωθεί επαναληπτική ψηφοφορία και να απομακρυνθεί από το αξίωμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ρεπουμπλικάνος είχε εξοργίσει τους Δημοκράτες και τα συνδικάτα όταν τάχθηκε υπέρ ενός νόμου για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση στο Ουισκόνσιν, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για την μείωση του ελλείμματος στον πολιτειακό προϋπολογισμό.

Αναλυτές τόνιζαν ότι η νίκη του Γουόκερ θα δώσει ώθηση στους Ρεπουμπλικάνους σε εθνικό επίπεδο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα ερμηνεύθηκε παράλληλα ως βαρύ πλήγμα για τα συνδικάτα, που διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και κινητοποίησαν ψηφοφόρους.

Οι προεκλογικές δαπάνες έσπασαν κάθε ρεκόρ στην πολιτεία, ξεπερνώντας τα 60 εκατ. ευρώ.