Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι οι χώρες οι οποίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονται στην «λάθος πλευρά της ιστορίας», και εξέφρασε την «απογοήτευση» του για τη συμπεριφορά της Μόσχας και του Πεκίνου στο ζήτημα αυτό.

«Εκφράσαμε σαφώς την απογοήτευσή μας για το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στην απόφαση [του ΣΑ του ΟΗΕ] για τη Συρία, που ζητούσε από τον Άσαντ να θέσει τέλος στη βάρβαρη εκστρατεία του εναντίον του ίδιου του λαού του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Μιλώντας για τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Μόσχα για τη Συρία, ο Κάρνεϊ είπε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι ΗΠΑ εξέφρασαν την άποψη «στις συζητήσεις αυτές ότι η υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ σημαίνει ότι είσαι στην κακή πλευρά της ιστορίας».

Αναφερόμενος στη σφαγή στη Χούλα, που αποδόθηκε σε πιστές στο καθεστώς δυνάμεις και είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 108 άνθρωποι, ανάμεσά τους 49 παιδιά, ο Κάρνεϊ είπε ότι «ο Άσαντ θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων για αυτό που έκανε το περασμένο σαββατοκύριακο και αυτό που έκανε τους τελευταίους 15 μήνες».

Ο Άσαντ «σπατάλησε την ευκαιρία να ηγηθεί μιας πολιτικής μετάβασης που θα βελτίωνε την κατάσταση της Συρίας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, και κάτι ακόμα σημαντικότερο, θα βελτίωνε τις ζωές των συμπολιτών του. Και αυτό δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Στο μεταξύ ένας ανώτερος Σύρος διπλωμάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες παραιτήθηκε χθες και δήλωσε στο NPR ότι έλαβε την απόφασή του αυτή λόγω της σφαγής πλέον των 100 αμάχων στην πόλη Χούλα το σαββατοκύριακο.

«Φτάνεις σε ένα σημείο στο οποίο η σιωπή σου ή η απραξία σου γίνεται ηθικά απαράδεκτη», δήλωσε ο Χάζεμ Σεχάμπι, γενικός πρόξενος επί τιμή στην Καλιφόρνια, μιλώντας στην εκπομπή “Morning Edition” του NPR.

«Η πρόσφατη βάρβαρη σφαγή η οποία έγινε στην πόλη Χούλα για μένα ήταν σημείο καμπής και ήταν ένα σημείο πέραν του οποίου κάποιος δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός και/ή να μένει σε μια θέση που μπορεί να εκλαμβάνεται, σωστά ή λάθος, ότι σχετίζεται με τη συριακή κυβέρνηση», είπε ο διπλωμάτης, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του.