Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο Villagio, to μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ντόχα, πρωτεύουσας του Κατάρ, που σκότωσε 19 ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 παιδιά (εφτά αγόρια και έξι κορίτσια), τέσσερις νηπιαγωγούς και δύο μέλη των υπηρεσιών πολιτικής άμυνας.

Τέσσερα από τα παιδιά, που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες στον παιδικό σταθμό, ήταν ισπανικής υπηκοότητας και ένα γαλλικής. Ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι τρίδυμα αδελφάκια 3 ετών από τη Νέα Ζηλανδία περιλαμβάνονται στα θύματα του παιδικού σταθμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Κατάρ Αμπττάλα μπεν Νάσερ Αλ Θάνι οι δυνάμεις της αστυνομίας και της πολιτικής άμυνας που έφθασαν στον εμπορικό κέντρο Villaggio, λίγα λεπτά μετά την αναφορά ότι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, εντόπισαν γρήγορα τα 20 παιδιά και επικέντρωσαν όλες τις προσπάθειές τους στον απεγκλωβισμό τους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πυροσβέστες χρειάσθηκε να μπουν από τη στέγη στον παιδικό σταθμό, αφού η σκάλα που οδηγούσε εκεί είχε καταρρεύσει.

Ο Τάρεκ Μπάζλι, ένας νεοζηλανδός δημοσιογράφος που κατοικεί στο Κατάρ και βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο την ώρα της πυρκαγιάς δήλωσε ότι η πυρκαγιά έπιασε απροετοίμαστο το προσωπικό του κέντρου.

«Αρχικά άκουσα κάποιο συναγερμό για πυρκαγιά, που έμοιαζε μάλλον με κουδούνι πόρτας, για να είμαστε ειλικρινείς. Έπειτα από ένα τέταρτο της ώρας, ρώτησαν το προσωπικό του χώρου παιγνιδιών όπου βρισκόμουν με τα παιδιά μου εάν έπρεπε να ανησυχήσουμε για κάτι. Απάντησαν “όχι, περιμένετε, μάλλον πρόκειται για ενεργοποίηση του συναγερμού κατά λάθος”. Δέκα λεπτά αργότερα, κάποιος άλλος, ένας επισκέπτης, διέσχισε τον χώρο φωνάζοντας πρέπει να βγείτε το μισό κέντρο βρίσκεται τις φλόγες».

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η δικαιοσύνη του Κατάρ θα διεξαγάγει έρευνα. Το Villaggio Mall καταλαμβάνει έκταση 125.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει καταστήματα, εστιατόρια και σινεμά και διαρρέεται από κανάλια όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα με γόνδολα.