Τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Γαλλία αναμένεται να κερδίσουν το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, καθώς οι διενέξεις που ξέσπασαν στους κόλπους της γαλλικής δεξιάς μετά την ήττα του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές εντείνονται.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinionway, το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 32% των προθέσεων ψήφου, οι σύμμαχοί του Πράσινοι 4% και το Αριστερό Μέτωπο 8% συνολικά 44%. Το UMP αναμένεται να λάβει περίπου το 31%.

Η κεντροαριστερά ελπίζει ότι θα καταγάγει νέα νίκη μετά από αυτή του Φρανσουά Ολάντ την 6η Μαΐου, που έφερε τους Σοσιαλιστές ξανά στην εξουσία έπειτα από μια δεκαετία. Το μέγεθος της πλειοψηφίας που θα έχει στο πλευρό της η κυβέρνηση Ολάντ στη νέα βουλή θα συγκαθορίσει πόσο εύκολο θα είναι να ασκεί πολιτική.

Ορισμένοι επενδυτές εκδήλωναν «ανησυχίες» ότι μπορεί να κάνει «παραχωρήσεις» στην αριστερά για να αποσπάσει την υποστήριξή της, εάν η δεξιά συγκεντρώσει υψηλότερο ποσοστό από ό,τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο επιδιώκει όχι μόνο να μπει στη γαλλική βουλή αλλά και να καταλάβει αρκετές έδρες, μετά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψήφιά του Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinionway, αναμένεται να συγκεντρώσει το 16% των ψήφων.

Αν και ο συνδυασμός των δύο κομμάτων θα τους έδινε υψηλότερο ποσοστό, το UMP έχει αποκλείσει κάθε συμμαχία με το Εθνικό Μέτωπο, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι του είναι «ανοικτοί» σε μια συμφωνία τέτοιου χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός του Σαρκοζί Φρανσουά Φιγιόν, που αντικαταστάθηκε από έναν μεταβατικό πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές, ανακίνησε την Τετάρτη την ένταση στις τάξεις του UMP όταν δήλωσε ότι το κόμμα «δεν έχει φυσικό ηγέτη». Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύτηκε ως η πρώτη τουφεκιά στην μάχη για να αναδειχθεί ο επόμενος υποψήφιος της δεξιάς για την προεδρία.

Η δημοσκόπηση της Opinionway έγινε με την μέθοδο των συνεντεύξεων σε δείγμα 1.836 ανηλίκων, από την 23η ως την 25η Μαΐου.