Καταλόγους δημοσίων υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν ακόμα και αυτά του πρωθυπουργού έφερε στο φως η κυβέρνηση της Βρετανίας σε μία πρώτη κίνηση, όπως ερμηνεύεται, να αποκαλύψει σπατάλες στο δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 170 υψηλόβαθμα στελέχη (στη μεγάλη πλειοψηφία τους άνδρες) πληρώνονται περισσότερο από 150.000 λίρες το χρόνο (180.000 ευρώ), δηλαδή πάνω και από τον μισθό του πρωθυπουργού που φτάνει τις 142.000 λίρες.

Σύμφωνα με τον Guardian ο επικεφαλής του βρετανικού Συστήματος Υγείας κερδίζει πάνω από 275.000 λίρες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται έξοδα διαβίωσης και ενοικίασης κατοικίας.
Κάποιοι από τους καλοπληρωμένους υπάλληλους δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύτηκαν μόνο τα ονόματα όσων συμφώνησαν για αυτό.

Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σταδιακή δημοσίευση των ονομάτων, του τίτλου και των εισοδημάτων όλων των υπαλλήλων με μισθό πάνω από 58.000 λίρες. Ακόμη, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί κατάλογος των κρατικών δαπανών.