Ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης, από την εποχή του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, που θα περάσει τη στρατιωτική οριοθετημένη γραμμή που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα θα γίνει σήμερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν, στην πρώτη τέτοια διπλωματική κίνηση εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Σύμφωνα με το BBC, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως ο Μουν Τζε Ιν θα συναντήσει τον Κιμ στα σύνορα στις 9:30 τοπική ώρα. Οι ιστορικές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πρόσφατες αναφορές της Πιονγιάνγκ που αφορά την εγκατάλειψη των πυρηνικών της όπλων. Όμως η Σεούλ έχει προειδοποιήσει πως η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα αυτό θα είναι δύσκολη, επειδή η πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία της Βόρειας Κορέας έχει προχωρήσει πάρα πολύ από τις τελευταίες συνομιλίες των δύο πλευρών.

Η συνάντηση αποτελεί σημαντική εξέλιξη έπειτα από χρόνια κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο και θεωρείται αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Θεωρείται επίσης το πρώτο βήμα που ανοίγει τον δρόμο για συνάντηση μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και έναν πιθανό δρόμο προς την ειρήνη στη χερσόνησο, που θα βάλει οριστικό τέλος στον Κορεατικό Πόλεμο του 1950-1953, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μουν Τζε Ιν θα συναντήσει ο ίδιος τον Κιμ Γιονγκ Ουν στα σύνορα. Τιμητικό άγημα θα συνοδεύσει τους δύο ηγέτες στην τελετή καλωσορίσματος, στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οι επίσημες συνομιλίες θα αρχίσουν στις 10:30, τοπική ώρα. Οι δύο αντιπροσωπείες θα γευματίσουν ξεχωριστά, και αυτή της Βόρειας Κορέας θα περάσει στην άλλη πλευρά του συνόρου και πάλι. Στην απογευματινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα φυτέψουν μαζί ένα δέντρο, χρησιμοποιώντας χώμα και νερό και από τις δύο χώρες, ως σύμβολο «ειρήνης και ευημερίας». Στη συνέχεια θα περπατήσουν μαζί και πάλι προς το Πανμουντζόμ, για τον νέο γύρο συνομιλιών. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή συμφωνίας και κοινή δήλωση.

Τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα συνοδεύουν εννέα αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο τυπικός αν και αφανής επικεφαλής της χώρας.

Την αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας αποτελούν επτά αξιωματούχοι, ανάμεσά τους οι υπουργού Άμυνας, Εξωτερικών και Ενοποίησης.