Ένας λιποτάκτης Κογκολέζος στρατηγός, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, έχει ξεκινήσει να στρατολογεί παιδιά για να πολεμήσει την κυβέρνηση της χώρας του, υποστηρίζει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο στρατηγός Μπόσκο Νταγκάντα λιποτάκτησε από το στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τον συλλάβει. Μαχητές που παραμένουν πιστοί σε αυτόν έχουν στρατολογήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 48 παιδιά από τα χωριά της επαρχίας του Βόρειου Κίβου.

«Ο Μπόσκο Νταγκάντα διαπράττει ξανά τα ίδια εγκλήματα σε βάρος παιδιών για τα οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητούσε τη σύλληψή του», δήλωσε η Άνεκε Φαν Βούντεμπεργκ, ερευνήτρια του HRW για θέματα Αφρικής. «Τα παιδιά και οι πολίτες του ανατολικού Κονγκό θα κινδυνεύουν σοβαρά όσο παραμένει ασύλληπτος ο Νταγκάντα», πρόσθεσε.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του Νταγκάντα –πιστεύεται ότι είναι από 300 έως 600 άτομα– και του τακτικού στρατού ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια περιοχή στην οποία δρουν μέχρι και σήμερα αμέτρητες ένοπλες οργανώσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα από τον εμφύλιο πόλεμο του 1998-2003.

Ο Νταγκάντα ήταν αρχικά αντάρτης στο βορειοανατολικό Κονγκό, μεταξύ 2002-3, όμως εντάχθηκε στο στρατό το 2009, μαζί με πολλούς άλλους, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τις αρχές της χώρας. Το ΔΠΔ έχει ζητήσει τη σύλληψή του από το 2006, με την κατηγορία της στρατολόγησης παιδιών στην αντάρτικη ομάδα του. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι απήγγειλε και νέες κατηγορίες σε βάρος του, όπως φόνους, εθνοκάθαρση και βιασμό.

Σύμφωνα με το HRW από τις 19 Απριλίου ο Νταγκάντα έχει στρατολογήσει δια της βίας 48 ανήλικα παιδιά και 101 νεαρούς άνδρες 18-20 ετών. Ο στρατός ανάγκασε πάντως τους άνδρες του πρώην στρατηγού να υποχωρήσουν στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, μια τεράστια, δασώδη περιοχή όπου ζουν οι σπάνιοι, ορεινοί γορίλες του Κονγκό.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ