Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν πως ο πρόεδρος τους, Μπαράκ Ομπάμα, τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου κινούμενος περισσότερο από πολιτική σκοπιμότητα παρά λόγω πεποίθησης, όπως προκύπτει από μια σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την υποστήριξή του στους γάμους ομοφυλοφίλων, πρώτος μεταξύ των Αμερικανών προέδρων που εκφράζεται ανοικτά επί ενός τόσο ακανθώδους κοινωνικού ζητήματος, έξι μήνες προ των εκλογών.

Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι ο Ομπάμα έχει λάβει αυτή τη θέση «για πολικούς λόγους», ή γιατί πιστεύει πως είναι δίκαια υπόθεση, το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα για λογαριασμό των Τάιμς της Νέας Υόρκης και CBS News απάντησε πως το έπραξε κινούμενος από πολιτική σκοπιμότητα.

Ανεξαρτήτως των κινήτρων του προέδρου, μόνον το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν προτίθεται πλέον να ψηφίσει τον Ομπάμα μετά την εκδήλωση της υποστήριξής τους στους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ το 26% δήλωσε ότι είναι λιγότερο πρόθυμο να τον ψηφίσει λόγω της τοποθέτησής του αυτής.

Μόνον το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων είναι το σημαντικότερο γι’ αυτούς, καθώς η οικονομία και η ανεργία μονοπωλούν με 62% τις έγνοιες του εκλογικού σώματος, πολύ μπροστά από το έλλειμμα (11%) και την κοινωνική πρόνοια (9%).

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση (Gallup/USA Today), που δημοσιεύθηκε χθες, ο Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ ανταγωνίζονται στήθος με στήθος στις 12 αμερικανικές Πολιτείες που θεωρούνται καθοριστικές για την ανάδειξη του εκάστοτε προέδρου (47% για τον Ομπάμα, έναντι 45% του Ρόμνεϊ).