Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν, τόνισε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να επιτρέψουν να διολισθήσει η σπαρασσόμενη χώρα σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, «καθώς οι συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη θα είναι τρομακτικές».

Μιλώντας από τη Γενεύη, ο Ανάν δήλωσε πως αν και τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, το επίπεδο της βίας εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε τους σκοτωμούς στη Συρία» και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το ξέσπασμα γενικευμένου εμφυλίου.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος δήλωσε πως εάν υπάρξει ανατροπή ακολουθώντας διαφορετική πορεία αυτό θα είναι μία θλιβερή εξέλιξη για την περιοχή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανησυχητικές τις πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες στη χώρα, αλλά πρόσθεσε πως και τα επεισόδια της κυβερνητικής βίας αποτελούν ένα επίσης ανησυχητικό γεγονός.

Ο Ανάν δήλωσε σήμερα ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παραθέτει στο 15μελές όργανο, πως προτίθεται να μεταβεί στη Δαμασκό κατά τις προσεχείς ημέρες, όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Η ημερομηνία αυτής της μετάβασης στη Συρία δεν έχει προγραμματισθεί ακόμη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, υποστήριξε σήμερα μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γενεύη, ότι το ειρηνευτικό σχέδιό του είναι «αναμφίβολα η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος» στη χώρα αυτή.

Ο Ανάν προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η μεσολάβησή του δεν γίνεται να συνεχιστεί επ’ άπειρον.