Τα πάνω-κάτω ήρθαν στη ζωή μιας γυναίκας στις ΗΠΑ, η οποία ανακάλυψε πως βιολογικός της πατέρας δεν ήταν αυτός που νόμιζε, αλλά ο γιατρός που παρακολουθούσε την εξωσωματική γονιμοποίηση της μητέρας της.

Η Kelli Rowlette έστειλε δείγμα DNA στην ιστοσελίδα Ancestry.com και, προς μεγάλη έκπληξή της, έλαβε αποτελέσματα που δεν την έδειχναν να ταιριάζει γενετικά με τον πατέρα της.

Αρχικά η 36χρονη πίστεψε πως είχε γίνει κάποιο λάθος, μέχρι που ανακάλυψε πως το DNA της ταίριαζε με αυτό του γιατρού, που παρακολουθούσε την εξωσωματική γονιμοποίηση της μητέρας της και την είχε φέρει στον κόσμο.

Οι γονείς της 36χρονης είχαν συμβουλευτεί τον γιατρό, που ασχολείται με θέματα γονιμότητας, πριν τη γέννησή της.

Τώρα η Rowlette προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του μαιευτήρα γυναικολόγου Gerald Mortimer κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για απάτη, ιατρική αμέλεια, ψυχική οδύνη και μη τήρηση όρων συμβολαίου.

Σύμφωνα με τη μήνυσή της, η η 36χρονη δεν γνώριζε πως οι διαζευγμένοι σήμερα γονείς της είχαν πρόβλημα γονιμότητας, μέχρι που τους μίλησε ανοιχτά, μετά τα αποτελέσματα του τεστ DNA.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι γονείς της Sally Ashby και Howard Fowler ήταν παντρεμένοι και ζούσαν στο Idaho Falls. Επειδή αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, κατέληξαν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με σπέρμα τόσο του πατέρα της όσο και δότη. Είχαν μάλιστα επιλέξει και το προφίλ του δότη, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ψηλότερος του 1.80, με καστανά μαλλιά και μπλε μάτια, όπως μεταδίδει το BBC.

Αλλά, όπως φαίνεται, για περίπου τρεις μήνες ο ειδικός στον τομέα της αναπαραγωγής γονιμοποιούσε τα ωάρια της Ashby με το δικό του σπέρμα.

Οι γονείς ανέφεραν πως εάν το γνώριζαν, δεν θα είχαν συναινέσει στη διαδικασία. Θυμούνται μάλιστα πως όταν ενημέρωσαν τον γιατρό, ο οποίος έφερε στον κόσμο το κορίτσι και το φρόντισε μετά τη γέννησή του, πως θα μετακόμιζαν στην Ουάσιγκτον, εκείνος έβαλε τα κλάματα.

«Ο Δρ Mortimer γνώριζε πως η Kelli Rowlette ήταν βιολογική του κόρη αλλά δεν το είπε ούτε στην Ashby ούτε στον Fowler», σύμφωνα με τα δικόγραφα. «Εν γνώσει του χρησιμοποίησε το δικό του γενετικό υλικό στη διαδικασία».

Πέρσι, η Rowlette είχε πει στη μητέρα της για το τεστ στο Ancestry.com και πως πίστευε πως το αποτέλεσμα ήταν λάθος. Η γυναίκα κατέρρευσε όμως όταν η 36χρονη τής είπε ποιο όνομα εμφανιζόταν ως αυτό του πατέρα της. Τότε η Ashby επικοινώνησε με τον πρώην σύζυγό της, το συζήτησαν και αποφάσισαν να μην πουν στην κόρη τους τις υποψίες τους. Όταν όμως η Rowlette ανακάλυψε αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησής της, το οποίο είχε το όνομα και την υπογραφή του Δρ Mortimer, επικοινώνησε πανικόβλητη με τους γονείς της για να τους πει τι είχε βρει.

Ο δικηγόρος της δήλωσε πως η οικογένεια αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της «για να αναλάβουν οι εμπλεκόμενες πλευρές τις ευθύνες τους για αυτή την θλιβερή και επιβλαβή παραβίαση της εμπιστοσύνης. Παρότι η οικογένεια κατανοεί το ενδιαφέρον του κοινού για την υπόθεση, ζητεί σεβασμό της ιδιωτικότητάς της καθώς επιχειρεί να αναρρώσει από αυτό το τραύμα».

Εκπρόσωπος του Ancestry.com δήλωσε στη Washington Post πως το τεστ DNA «βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία της οικογένειάς τους και την ταυτότητά τους». «Δεσμευόμαστε να δίνουμε τα πιο ακριβή αποτελέσματα, ωστόσο είναι πιθανό στη διαδικασία αυτή να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι και απρόσμενα στοιχεία».