Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι των επιθέσεων πρόκειται να παραπεμφθούν αύριο σε δίκη. Οι πέντε ύποπτοι βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το Σάββατο, οι φερόμενοι ως τρομοκράτες που καθοδηγήθηκαν από τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο σεΐχη Χαλίντ Μοχάμεντ πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου στο Γκουαντάναμο όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: τρομοκρατία, αεροπειρατία, συνωμοσία, ανθρωποκτονία, επίθεση κατά πολιτών, σκόπιμη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και καταστροφή περιουσίας.

Ο Μοχάμεντ και οι συγκατηγορούμενοί του Ραμζί Μπιναλσίμπ, Αλί Άμπντουλ Αζίζ Αλί, Μουστάφα Άχμεντ αλ Χαουσάουι και Ουαλίντ μπιν Ατάς ήδη εμφανίστηκαν μια φορά σε δικαστήριο του Γκουαντάναμο τον Ιούνιο του 2008. Τότε ο Μοχάμεντ είχε επωφεληθεί για να περιγελάσει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε θάνατο.

Όταν εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009 σχεδίαζε να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να μεταφέρει τους ύποπτους για τρομοκρατία ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων σε αμερικανικό έδαφος. Ο Ομπάμα σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών δικαστηρίων και μετέφερε τους υπόπτους της 11ης Σεπτεμβρίου για να δικαστούν στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, τα σχέδιά του συνάντησαν την έντονη αντίδραση του Κογκρέσου και των τοπικών αρχών της Νέας Υόρκης. Τον Ιούνιο, απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες κατά των εναγομένων στο Γκουαντάναμο και τον Απρίλιο δόθηκε εντολή να ξεκινήσει η δίκη.

Ο Μοχάμεντ, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της συγκεκριμένης ποινής και για τους πέντε κατηγορούμενους, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο κυριότερος λόγος της καθυστέρησης, ωστόσο, είναι η πολυπλοκότητα των νομικών ζητημάτων–πάνω από όλα το τι αποδεικτικά στοιχεία θα επιτραπεί να παρουσιαστούν.

Σύμφωνα με έγγραφα της CIA, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2009, ο Μοχάμεντ υποβλήθηκε στην μέθοδο ανάκρισης του εικονικού πνιγμού 183 φορές σε μυστική φυλακή τον Μάρτιο του 2003. Ενδεχομένως όμως οι πέντε άνδρες να επιμείνουν να υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, όπως έκαναν το 2008.