Πολιτικό ένστικτο και ταμπεραμέντο καβγατζή, σε αυτά τα χαρακτηριστικά ποντάρει ο Νικολά Σαρκοζί στην προεκλογική του εκστρατεία για να αντιμετωπίσει την πιο επικίνδυνη πρόκληση της καριέρας του: τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να σημάνουν την αποχώρησή του από την πολιτική.

Υπερδραστήριος και ελάχιστα αγαπητός πρόεδρος, με δημοτικότητα τόσο μικρή, όση δεν είχαν γνωρίσει ποτέ οι προκάτοχοί του, ο Νικολά Σαρκοζί έκανε τον απολογισμό της θητείας του, την οποία έκρινε ικανοποιητική παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Όμως δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους Γάλλους ότι σε περίπτωση αποτυχίας του την Κυριακή θα εγκαταλείψει την πολιτική.

«Θα κάνω κάτι άλλο, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό», είχε δηλώσει ο απερχόμενος πρόεδρος στις αρχές Μαρτίου. Χαρτοπαικτική μπλόφα, κίνηση τακτικής ή αυθόρμητη αντίδραση ενός ανθρώπου που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την αποτυχία;

Ο 57χρονος Σαρκοζί δεν έχει το κλασικό προφίλ το γάλλου πολιτικού. Δεν φοίτησε σε διάσημα σχολεία, δεν αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ), διαθέτει απλώς ένα πτυχίο Νομικής και μια πολιτική φιλοδοξία, πρόωρη και «ανοξείδωτη».

Ένας άνθρωπος μονίμως υπό πίεση, ο οποίος ξεπέρασε με μεθοδικότητα όλα τα εμπόδια, ανάμεσα σε εκρήξεις και προδοσίες, διασχίζοντας ερήμους: στα 19 του εντάχθηκε στους γκολικούς, εξελέγη δήμαρχος του προαστίου Νεϊγί-συρ-Σεν στα 28 του, βουλευτής στα 34 και διορίστηκε για πρώτη φορά υπουργός στα 38 του. Το 2007 εξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος της Γαλλίας, νικώντας την Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Φιλόδοξος, όσο δεν παίρνει, «δεν αμφιβάλλει για τίποτε και ειδικά για τον εαυτό του», έχει πει για τον Σαρκοζί ο Ζακ Σιράκ, ο μέντοράς του στην πολιτική.

Ο Σαρκοζί δεν ανήκει στην γαλλική αστική τάξη, όπως πολλοί συνάδελφοί του. Γιος ενός Ούγγρου μετανάστη, τον μεγάλωσε η μητέρα του και ο έλληνας παππούς του.

«Έχω ανάμικτο αίμα…έρχομαι από αλλού», έχει δηλώσει ο ίδιος. Και όμως είναι ο πρόεδρος που φλέρταρε περισσότερο με τις θέσεις της ακροδεξιάς. «Έχουμε πολλούς ξένους στο έδαφός μας», είχε δηλώσει πριν τις εκλογές. Δεξιά ρητορική, «λαϊκίστικη» για ορισμένους, που σκλήρυνε ανάμεσα στους δύο γύρους.

Η θητεία του Σαρκοζί ολοκληρώνεται…επεισοδιακά όπως άρχισε.

Οι διασυνδέσεις του με τους ισχυρούς και το χρήμα φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, όταν γιόρτασε την εκλογή του στην προεδρία στο Fouquet’s με τους εκατομμυριούχους υποστηρικτές του και λίγες ημέρες αργότερα οι Γάλλοι τον είδαν, μέσω των μέσων ενημέρωσης, ανοικτά της Μάλτας στο σκάφος του φίλου του βιομηχάνου Βενσέν Μπολερέ.

Και στην προσωπική του ζωή βρέθηκε εκτεθειμένος, όταν η δεύτερη σύζυγός του Σεσιλιά τον παράτησε.

Ο Σαρκοζί είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που χωρίζει στη διάρκεια της θητείας του, ο πρώτος που παντρεύεται-το 2008 την Κάρλα Μπρούνι-και ο πρώτος που αποκτά παιδί, την μικρή Τζουλιά. Από τους προηγούμενους γάμους του έχει τρεις γιους.

Ο ίδιος πιστεύει πως η οικονομική κρίση που εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη λειτούργησε υπέρ του. Θεωρεί ότι πήρε τις σωστές αποφάσεις για να προστατεύσει του Γάλλους από την οικονομική καταιγίδα. Επίσης, βασιζόμενος στο πολιτικό του ένστικτο, πιστεύει ότι καλώς αποφάσισε να επέμβει στη Λιβύη και την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Πρόεδρος της κρίσης», όπως το χαρακτηρίζουν οι οπαδοί του, αλλά και πρόεδρος μιας ζόρικης ρήξης. Έπρεπε να αναγεννήσει την γαλλική πολιτική, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με κάθε κόστος σε μια χώρα καθηλωμένη από τα βάρη της.

Στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερος, αλλά είναι η μαχητικότητα και η ενεργητικότητά του-η επιθετικότητά του όπως λένε πολλοί-που τον κάνουν να πιστεύει ότι θα επανεκλεγεί. Μικρόσωμος, νευρικός, γεμάτος τικ και κάνοντας συνέχεια μορφασμούς ο Σαρκοζί δίνει την Κυριακή τελευταία του μάχη…