Πέρασε 31 χρόνια της ζωής του στη φυλακή για έγκλημα που ουδέποτε διέπραξε. Τώρα, αποζημιώνεται με 1.000.000 δολάρια για όλα αυτά τα χρόνια ελευθερίας που στερήθηκε.

Την Τετάρτη, η πολιτεία του Τενεσί αποφάσισε να αποζημιώσει τον 61χρονο σήμερα Lawrence McKinney, ο οποίος φυλακίστηκε το 1978 για βιασμό και διάρρηξη. Ο McKinney αφέθηκε ελεύθερος το 2009 και απαλλάχθηκε οριστικά τον Δεκέμβριο.

Η αποζημίωση που λαμβάνει είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να του δώσει το κράτος. Είναι επίσης το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ. Όταν είχε αφεθεί ελεύθερος, του είχε δοθεί το ποσό των μόλις 75 ευρώ.

Lawrence McKinney 3

«Ευχαριστούμε τον κυβερνήτη, ευχαριστούμε την επιτροπή (Tennessee Board of Claims)», δήλωσε ο δικηγόρος του David Raybin. «Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ».

Τον Οκτώβριο του 1977, ο McKinney συνελήφθη στο Μέμφις έπειτα από την καταγγελία μίας γυναίκας ότι ήταν ένας από τους δύο άντρες που την είχαν βιάσει στο διαμέρισμά της. Κατηγορήθηκε για βιασμό και διάρρηξη και καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 1978 σε φυλάκιση 115 χρόνων. Ήταν τότε 22 ετών.

Τριάντα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2008, ένα τεστ DNA από τα σεντόνια του θύματος ταυτοποίησε τρεις ανθρώπους, όχι όμως τον McKinney. Η καταδίκη του ακυρώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2009.

Lawrence McKinney 1

Όπως λέει ο ίδιος ο McKinney, πέρασε στη φυλακή 31 χρόνια, 9 μήνες, 18 μέρες και 12 ώρες.

Το ποσό της αποζημίωσης δεν θα το λάβει όλο μαζί. Αρχικά θα του δοθούν 353.000 δολάρια για να πληρώσει τους δικηγόρους και τα χρέη του και το υπόλοιπο ποσό θα του δίνεται μηνιαίως. Θα λαμβάνει 3.350 δολάρια κάθε μήνα για περίπου 10 χρόνια. Αν στο μεταξύ πεθάνει, τα χρήματα θα δοθούν στη σύζυγό του ή θα περάσουν στην περιουσία του.