Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι έτοιμο να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος της συριακής κυβέρνησης εάν η Δαμασκός εμποδίσει τους παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους, υποστήριξε σήμερα η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξέφραζαν σκεπτικισμό «εξ αρχής» για την αποστολή των 300 παρατηρητών στη Συρία, η Ράις προειδοποίησε: «θα επαληθεύσουμε προσεκτικά εάν έχει προεξοφληθεί (η αποτυχία της αποστολής) και είμαστε διατεθειμένοι, πριν λήξουν οι 90 ημέρες, να επανέλθουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείς για να εξετάσουμε ποια μέσα πίεσης θα χρησιμοποιήσουμε».

Η Ράις τόνισε ότι το Συμβούλιο «θα πρέπει να είναι έτοιμο να εξετάσει κυρώσεις εάν το καθεστώς (του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) συνεχίσει να μην τηρεί τις υποσχέσεις του».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία (Misnus) προβλέπεται ότι θα έχει αρχική διάρκεια 90 ημερών.

Για την Ράις πάντως οι ταραχές στη Χάμα, στην κεντρική Συρία «δημιουργούν νέες αμφιβολίες, οι οποίες προστίθενται σε πολλές άλλες, για τη βούληση της (συριακής) κυβέρνησης να εφαρμόσει» το ειρηνευτικό σχέδιο που εισηγήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι ‘Αναν.